Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трудовите отношения в бъдеще време

Снимка: архив

Как се променя пазарът на труда с оглед на все по-голямата автоматизация на работния процес и какви са новите изискания, които трудещите се, израснали в дигитална среда имат?

Отговорите потърсихме заедно с Лидия Шулева от българската търговско-промишлена палата и Милена Драгийска, част от мениджмънта на голяма верига хранителни магазини.

Тази година на икономическия форум в Давос беше представено едно представително международно изследване "Революция на работното място", което каза, че апокалипсисът по отношение на работните места се отлага в смисъл, че независимо, че много работни места ще бъдат заменени от машини и дигитализация, ще се създаде необходимост от нови работни места и професии и нетната величина е в полза на увеличаване на работните места.

Това коментира в ефира на Радио София Лидия Шулева. В същото време една друга световна статистика казва, че за последните 10 години само един от четирима работещи работи на трудов договор, а останалите - в алтернативни форми като самонаемане, дистанционна работа, споделена икономика, фрийланс, допълни още тя. Голямата пропаст между поколенията в момента е едно от основните предизвикателства в тази посока.

Какво търси новото поколение работещи, израснали в дигитална среда, попитахме и Милена Драгийска. Това ново поколение може да помогне на всеки от нас да се отвори към света и да спрем да мислим догматично. Това ново поколение е много по-свободно и с много по-високо самочувствие. Това са много взискателни в добрия смисъл на думата хора, които задават често въпроса "Защо?". И ако не сме готови да говорим съдържателно, това не работи. Едно от основните неща е откритостта. Също така те много държат на баланса между работа и личен живот. Което не значи, че не им се работи.  Тук става дума за едно напасване един към друг, което дори не е ново. Дупката между поколенията я е имало и досега, просто с помощта на дигиталното и технологичното задачата за работодателите става по-трудна.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артисти демонстрират цирковата революция в "Топлоцентрала"

"Оркестърът на жонгльорите"  е представление на испанска компания от Галисия, в което шестима артисти, създават шеги с жонгльорство. Техен партньор ще бъдат 25-те музиканти от Софийския духов оркестър. Във фестивала ще могат да се видят още около 20 представления на различни трупи и артисти, танцьори, въздушна акробатика, както и изложба на..

публикувано на 01.10.24 в 12:35

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 11:44
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46