Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християнският свят отбелязва Велика Събота

На Велика Събота в Йерусалим става чудото - слиза Благодатният огън, който всяка година на Възкресение Христово се запалва над Гроба Господен. Довечера частица от този огън ще бъде донесена у нас от специална делегация

| обновено на 15.04.17 в 10:12
Снимка: БГНЕС

Християнският свят отбелязва Велика Събота - последният ден от Страстната седмица преди Христовото Възкресение. Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция - те са най-дълбокото духовно и литургично проникновение във вечния смисъл на Христовите спасителни действия.

Всяка година на Велика Събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимският патриарх слиза Благодатният огън - тайнството е неразгадано. Само православните получават небесния огън и го предават на другите християни. 

Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че било положено тялото на Исус за погребение. Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Оттогава чудото се случва всяка година. 

Българската духовна делегация, водена от митрополит Киприян ще донесе Свещения огън от Йерусалим. Той ще бъде разпространен по всички храмове в страната. 

Предпасхалното богослужение на днешната Велика Събота започва в 23.30 часа, водено от Българския патриарх Неофит в столичният катедрален храм "Св. Александър Невски". Преди полунощ, при загасени светлини, Негово светейшество ще изнесе от Светия олтар свещи, запалени от Йерусалимският огън, призовавайки миряните да дойдат и да получат частица от него. След това патриархът, заедно с клира и вярващите ще се отправят към площада пред храма.

В полунощ ще се обяви Христовото Възкресение. БНР ще предава пряко тържествената служба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.