Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит оглави тържественото богослужение за Възкресение Христово

| обновено на 16.04.17 в 08:39
Снимка: БГНЕС

Христовото възкресение разпръсва тъмнината - това възвести точно в полунощ в катедралния храм "Св. Александър Невски" патриарх Неофит. Той отслужи тържествената пасхална служба, след която започна традиционната Света литургия за Възкресение Христово. Патриаршеският храм е център на Въскресното богослужение.

Тържественото богослужение беше оглавено от патриарх Неофит. В столичния катедрален храм "Св. Александър Невски" беше внесен пламък на Благодатния огън, пренесен от Ерусалим, от делегация на архиереи и свещенослужители. Хиляди вярващи участваха в празничното богослужение. Всеки християнин отнесе частица от Благодатния огън в своя дом. Точно в полунощ, с тържественото биене на църковните камбани, дошлите в храма бяха приканени да запалят свещите си от Благодатния огън. Свещеници, облечени в светли одежди, и вярващи излязоха от храма с литийно шествие.

Патриарх Неофит поздрави дошлите с традиционния църковен поздрав "Христос воскресе!" и ги благослови. В пасхалното си послание той пожела:

Нека светлината на Христовото възкресение изобилно огрява душите и сърцата ни! Нека тя проникне дори там, където и днес продължават да царуват мракът и отчаянието, страхът и съмнението, омразата и безнадеждността! Благодатта и мирът на възкръсналия Господ наш Иисус Христос и общението на Светия дух да бъдат с всички нас! Христос воскресе!

Богослужение за Второ Възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната. Патриарх Неофит ще води службата в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". На празничното богослужение се четат текстове от Евангелието на различни езици.


По повод Великден президентът Румен Радев поздрави нацията във Фейсбук.
Христос воскресе! Нека има светлина в душите ни, уют в домовете ни и повече смирение в сърцата ни!, пише българският държавен глава в социалната мрежа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също отправи поздрав във Фейсбук: 
Нека Божията благодат донесе повече любов в домовете ни и укрепи мира и разбирателството в съвместния ни живот, пише Борисов и добавя:
Пожелавам благоденствието да съпътства Вас и Вашите близки, а страната ни да бъде закриляна от конфликти и премеждия, каквито виждаме недалеч от нас. Да сте живи и здрави!, пожелава лидерът на ГЕРБ.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.