93 % от потребителите търсят храна, произведена от местни ферми, а 40 на сто смятат, че през последните 4 години предлагането на фермерски продукти се е увеличило. Това сочи изследване на Естат, проведено сред 240 души, част от Проекта „За Балкана и хората“.
Проектът има за цел да свърже опазването на природата и бизнеса. Започва преди 5 години с подкрепата на швейцарската програма за сътрудничество и е на стойност близо 5 млн. франка. В него участват 5 неправителствени организации от България и 4 организации от Швейцария. Сред основните задачи е да се улесни достъпа на малкия производител до крайния потребител. Въпреки напредъка, който е постигнат , все още търсенето остава по-голямо от предлагането и в Швейцария биопродуктите са много по-евтини дори от тези в България, коментира социолога Вера Статевска.
В страната разположена в сърцето на Алпите има няколко начина по които потребителите могат да си купят екологично чисти продукти, произведени в по-малки ферми.“ В някой случай клиентите пазаруват директно от самите стопанства, като това е регламентирано от закона“, обяснява Питър Демари от Сдружение „Разменна мрежа за устойчиво развитие „ в Швейцария.
Благодарение на проекта „За Балкана“ у нас фермерските пазари стават все по-популярни и вече 80 фермери от цялата страна са регистрирани за преработка на мляко, а 25 малки производители са били подпомогнати по програмата. Освен това са постигнати и големи облекчения в Наредба 26, която регламентира продажбата на продукция от по-малки ферми, казва д-р Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ .
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Проблемите с боклука в столичния квартал "Люлин" продължават. Слушатели сигнализират за частично извозване на боклуците и то на по-големи интервали от време. Това води до ново струпване на много отпадъци и замърсяване в района. "След няколко дни стават два месеца от началото на кризата с боклука в “Люлин” и за съжаление, нищо добро не се е случило -..
След проведени ср ещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена..
През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...
За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..
Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..
Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..
Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..