Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските власти изразиха подкрепата си към Великобритания след атентата в Манчестър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съболезнования към близките на загиналите в Манчестър изразиха българските власти.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до кралицата на Обединеното кралство Елизабет Втора, в което от свое име и от името на българския народ изказва най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите.

В съболезнователен адрес до британския си колега Тереза Мей премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че с общите усилия на британските органи, в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото наказание.

В съболезнователна телеграма до външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пише, че терористичното нападение в Манчестър е поредното доказателство за необходимостта от непоколебимост и солидарност в общите  усилия за изкореняване на тероризма. По-рано в профила си в социалната мрежа Фейсбук Екатерина Захариева написа:

Осъждам категорично подбудителите, организаторите и извършителите на терористичния акт в английския град Манчестър. За мен е недопустимо да бъде използвана каквато и да е форма на насилие, като инструмент за постигане на политически, икономически или идеологически цели. Съдействаме на британските власти с необходимата им информация за разкриването на извършителите и наказването на виновниците.

Няма непосредствена заплаха за страната ни, стана ясно след заседанието на Националния оперативен щаб, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който беше свикан след атентата в Манчестър.

Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително - оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите. Нивото за противодействие на тероризма остава „зелена степен“ - постоянна готовност, и „жълта степен“ - за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура.

Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани.

Пореден чудовищен акт, нарече председателят на парламента Димитър Главчев атентата в Манчестър:

Не може да се свикне с това. Лицето на терора е отвратително, човек не знае кога ще се появи. В България са взети необходимите мерки, службите работят по темата, само че - какви мерки? Мислите ли, че във Великобритания не са взети достатъчно мерки? Знаете какво представлява британската държава и британската служба за сигурност, каза Димитър Главчев.

Подкрепа за целия британски народ - не сте сами в борбата срещу тероризма, имайте сили и смелост! Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите в Манчестър и бързо възстановяване на пострадалите, пише също председателят на БСП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.