Тази седмица в рубриката ни "От кухнята на заведенията" ви запознахме с мароканската кухня. Ястията се отличават значително от тези в традиционната българска кухня, обясни Николай Коев от Zavedenia.bg. Мароканската кухня се характеризира с бавно, продължително готвене на жив огън и в глинени съдове с похлупак. Приготвянето се извършва по традиционна рецепта и започна рано сутрин.
Традиционната и най-популярна храна е кус-кусът. Характерното е, че той се приготвя "на втория етаж" върху месо или зеленчуци, като се задушава и овкусява от издигащата се пара от дъното. Важно е също да се избягва преваряването му.
Едно от най-интересните ястия пък е агнешко с кайсии и смокини.
Победителят в радиоиграта ни за куверт на стойност 50.00 лева в мароканския ресторант Annette е Мадлена Любенова, а верният отговор е, че кус-кусът трябва да се разтрива с ръце по време на готвенето, за да не се образуват бучки.
ЦЕРН е най-голямата европейска организация за изучаване на физиката на елементарните частици и тяхната енергия. Това е място, където всички учени споделят знания и осъществяват трансфер на технологии. Катя Василева разговаря с проф. Гордана Медин , която се занимава с физика от над 40 години. Работила е в Хамбург, след това - в ЦЕРН. В..
Тази година за 21-ви път ще се проведе Националният преглед на туристическите умения и сръчности “Кристален еделвайс”. Това са ученически състезания, които се провеждат на язовир “Копринка”, близо до гр. Казанлък в няколко дисциплини. Състезанието се провежда между 20 и 22 юни. Участват ученици между пети и 12. клас, като са разделени в две..
По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2024 година населението на България е намаляло с около 8 хиляди души и в момента то е 6,430 милиона. Анализ на демографските тенденции от Института за изследване на населението и човека към БАН потвърждава констатацията. От една страна продължава отрицателният естествен..
Възходящата тенденция в пазара на недвижими имоти, която се забелязва след ковид пандемията, продължава. С 3% е нараснал броят на сделките с недвижими имоти в България през първото тримесечие на 2025 г. За София покупко-продажбите са се увеличили с 18 на сто . Това съобщи пред БНР-Радио София Веселина Стоева - председател на "Асоциация за..
Осем артисти изследват връзките между изкуството и храната, отразени в съответните епохи с техните културни конструкции, идеологии и визии. Резултатът от тази връзка може да бъде разгледан в изложбата "Какво ни свързва" в Национална галерия/ Софийски арсенал- Музей за съвременно изкуство. “Опитът на Илина Коралова като известен куратор и като човек,..
Сринали са се сайтовете на НАП, Агенция "Митници", Министерството на електронното управление, показа проверка на БНР. Страниците на институциите към момента са недостъпни. Всички те се поддържат от Министерството на електронното управление. Все още не е ясна причината за срива, като от МЕУ посочват, че ще извършат проверка.