Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Празник на ученията и различията се проведе в античен комплекс „Сердика“ центъра на София, пише ТРУД. Фестивалът бе фокусиран върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване, уточняват организаторите. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със  затруднения игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници – с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.
Виж повече


Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, ако съдим от последните регионални данни на Евростат за 2015 г., информира СТАНДАРТ. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в София е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС). Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Т.е. последните данни на Евростат показват, че един средностатистически софиянец с доходите си може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Тук трябва да се отбележи, че София (столица) вече е била тук, т.е. нейните граждани са имали по-високо благосъстояние от средноевропейския гражданин и преди. Това се е случило за първи път през 2009 г. благодарение на бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.
Виж повече

Два подлеза в София скоро ще станат достъпни за хора с увреждания и майки с колички, съобщава СЕГА. При хотел "Плиска" и на Окръжна болница скоро за тях ще бъдат пуснати в експлоатация асансьори. На "Плиска" съоръжението се строи вече няколко месеца. "Има констатирано закъснение. Изпълнителят ще бъде санкциониран за това. Асансьорите са вече монтирани и се очаква държавната приемателна комисия да ги приеме, за да удостовери тяхната техническа годност", съобщи пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. В близките дни се очаква комисията да се произнесе и за асансьорите при подлеза на Окръжна болница.
Виж повече

Споделянето на стоки и услуги набира все по-голяма популярност сред потребителите у нас, пише МОНИТОР. Родна компания предлага нов начин за придвижване в София с електрически коли под наем. Услугата позволява откриване и наемане на е-колите през мобилния ви телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на автомобила, можете да го оставите безплатно в синя или зелена зона, както и в определените за целта места извън центъра на София. От компанията очакват висок интерес и прогнозират около 5000 регистрирани потребители, които ще използват услугата след стартирането й. В момента те вече са 1000 без фирмата е стартирала активна рекламна кампания.
Виж повече

С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама, информира ТРУД. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Очаква се това да се отрази на цените на дребно на продукта в търговската мрежа още днес. Както „Труд” писа, за по-малко от година цената на маслото се повиши с близо 50%, на кашкавала с 9%, а на сиренето с 8%, като основната причина за тази тенденция е недостиг на сурово мляко в България и в целия Европейски съюз, тъй като голяма част от суровината у нас е внос. Според експерти особено осезаемо се усеща увеличението при цената на маслото заради високата концентрация на мазнина, необходима за продукта.
Виж повече

700 млн. лева повече за заплати са заложени в бюджета за 2018 г., съобщава СТАНДАРТ. Увеличението ще засегне всички сектори, като средното нарастване ще е с 10%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Има планирано увеличение на заплатите на полицаите и на лекарите, уточни той. В следващата седмица Горанов ще разговаря с всеки от колегите си за нужните пари по сектори. След две седмици бюджетът ще влезе в Народното събрание. Той ще бъде с по-малко дефицит. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат, заяви Владислав Горанов. С допълнителното им вдигане догодина в клас ще се върнат много от липсващите в момента преподаватели по математика, физика, химия, биология. Виж повече

64.2 млн. лв. санкции не са платили фирми, глобени за нарушения от инспекцията по труда, посочва СЕГА. Сумата е за периода от 2009 г. до 2016 г., а давностният срок на глобите е десет години. Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП. За 8 години инспекцията по труда е наложила санкции за близо 162 млн. лв. Издадени са малко над 103 хил. наказателни постановления. От тях 90% са влезли в сила и са годни за доброволно или принудително изпълнение - те са за 100 млн. лв. Това означава, че в държавната хазна е трябвало да влязат 100 млн. лв., но реално платеното е едва 41 млн. лв. заедно с лихвите, сочат данните. Така по над 37 400 наказателни постановления фирмите дължат 64.2 млн. лв. Не е посочено за колко фирми става въпрос.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21