Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

25 болници тази година са сключили договори със здравната каса по изключение, информира СЕГА. Това сочи справка на НЗОК, поискана от надзорния съвет. Надзорът поиска справката, след като се оказа, че частната болница "Кардиолайф" в Ловеч е получила договор с касата доста бързо и без да се спази изискването в закона новите лечебни заведения да получават финансиране чак за календарната година след регистрацията си, а не в същата. Болницата доскоро е съществувала като лаборатория на територията на областната МБАЛ в града. Договорът между двете, а след това и прехвърлянето на част от финансирането на държавната болница към частната клиника от районната каса се смятат и за част от причините областната болница да е пред фалит.
Виж повече

Предвижданото намаляване на болничните ще се отрази на болните, а не на тези, които ги фалшифицират, пише 24 ЧАСА. Това каза независимият финансов експерт Мика Зайкова по повод намаляването от 70% на 50% на заплащаната дневна ставка при болнични. „Би трябвало тази мярка да отпадне и работодателите да плащат първия ден 100%, както плащаха преди, и от втория ден НОИ да плаща 80%, защото и работодателите и работниците внасят пари за временна нетрудоспособност. Ако някой иска да се бори с фалшификациите, да усили контрола и да въведе санкции“, заяви Зайкова Мика Зайкова коментира още, че се очакват много промени в държавното обществено осигуряване и че българската икономика се намира на пика на капацитета си, защото в страната няма преки чужди инвестиции.
Виж повече

Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани, съобщава СЕГА. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната община обещаха да подменят изпотрошените бетонни ограничители на спирката в тунела на НДК, нови колчета вече разделят хората, които чакат минаващите от там тролеи и колите. Дори с невъоръжено око обаче се вижда, че ограничителите, на които иначе има светлоотразителни ленти, не следват права линия, а са сложени накриво. Още по-натрапчив е начинът, по който са поставени върху гранитните плочи на спирката - местата, където са циментирани новите колчета, са в унисон с кръпките по улиците в София.
Още по темата

Проектобюджет отворен към хората – с повече пари за образование, здравеопазване, отбрана, сигурност и социална политика, предвижда държавата за догодина, пише ТРУД. Това стана ясно, след като Министерството на финансите публикува проекта на основния финансов закон, заедно с актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., в които акцент е увеличение на заплатите по сектори. Разходите на държавата догодина се очаква да бъдат с над 3 млрд. лв. повече в сравнение с 2017-а. През 2018 г. се планира да бъдат похарчени общо 38.2 млрд. лв. при 34.9 млрд. лв. очаквано през настоящата. Образованието ще получи допълнителни 490 млн. лв. спрямо плана за 2017 г., здравеопазването 500 млн. лв. повече, социалната сфера 740 млн. лв., а сектор “Сигурност” – с 280 млн. лв. повече, основно за увеличение на заплатите. Като перо, за МВР отново отиват най-много пари от хазната – разходите там ще са 1,296 млрд. лева, като 1,161 млрд. лева са за заплатите на работещите в сектора.
Виж повече

"За всекиго по нещо" - така изглежда проектобюджетът за 2018 г. Министерството на финансите най-сетне публикува плана за приходите и разходите на държавата за идната година, съобщава СЕГА. На пръв поглед документът следва обещания от правителството приоритетен ръст на средствата за три области - образование, социална политика и сектор "Сигурност". В планираните увеличения по отделните направления обаче се очертава и още един необявен официално приоритет - заплатите на чиновниците. Разходите за общи държавни служби догодина ще са 2.474 млрд. лв., което е с 311 млн. повече от тази година. Ръстът е 14%, почти колкото е заложеното увеличение и на парите за образование.
Виж повече

Две министерства - на туризма и на земеделието и храните, обединяват усилия, за заеме България челно място във винено- кулинарния туризъм, пише 24 ЧАСА. Като част от проекта “Сподели България” - общ на двете министерства, бяха представени 12 винено-кулинарни дестинации, които ще популяризират страната ни. “Избрахме дестинациите да са 12, като бройката отговаря на месеците в годината”, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. Дестинациите ще включват традиционни вина, характерна кухня за региона и близо 50 общини и около 100 туристически обекта.

Виж повече

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал, разказва МОНИТОР. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители. „Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави“, обясни пред „Монитор“ председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район

Везенков откри Детския лагер по изкуствата и спорта в район "Студентски"

Спортист №1 на България за 2023 г. Александър Везенков, откри 20-ото издание на Детския лагер по изкуствата и спорта, организиран съвместно от столичния район "Студентски" и НСА "Васил Левски". Баскетболистът на „Торонто Раптърс“ – отправи поздрав към малчуганите и им пожела да преследват мечтите си, съобщават от Общината. 170 деца на..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Временно спират водата в ж.к. "Фондови жилища"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по  ул. „Йосиф Щросмайер“, жк. „Света Троица“, на 1 юли 2024 г.  се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в бл. 367 А, бл. 365, бл. 369, бл. 372 в ж.к. „Фондови жилища“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще..

публикувано на 01.07.24 в 09:21
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 08:04

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46