Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Половин милиард лева са щетите от фалшиви болнични, съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на вчерашното заседание на Министерски съвет, съобщава ТРУД. “Имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например в Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични, изплатени от държавата”, заяви Борисов. “Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Но всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки”, обяви премиерът. От думите му стана ясно, че ще поотложи с месец-два орязването на болнични за първите три дни. Предложението на кабинета бе да се изплащат на 50%, а не както сега на 70%. “Спираме, докато видим дали ще ни проработят мерките. Още веднъж ще пробваме с цялата сила на държавата дали можем да се справим, ако не – тогава ще отиваме на такива мерки”, обяви премиерът пред министрите. Той не скри, че наред с бъдещи лекарски комисии за проверка на фалшивите болнични е впрегната полицията, за да се хващат докторите, които мамят. Такива измами обаче се доказвали доста трудно.
Виж повече

Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление с фалшивите болнични, заяви министърът на здравеопазването Николай Петров, цитиран от СТАНДАРТ. "Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни", обясни Петров. На въпрос как ще се определят болничните оттук нататък и какво ще е решението във връзка с искането на синдикатите предложението за изплащане на болничните през първите 3 дни само на 50% от дневната надница да отпадне, министър Петров обясни: „Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим, заяви още Николай Петров.
Виж повече

Поне 1000 лв. такси и попълване на десетки страници документи очаква всеки клиент, желаещ да се присъедини към мрежата на „Топлофикация София“, твърди МОНИТОР. За нов блок процедурата може да отнеме от няколко месеца до повече от 2 г. Срокът зависи и от това дали бъдещите клиенти ще предпочетат да си наемат фирма, която е на „ти“ с процедурата, или се те сами да минат през всички изискванията за присъединяване на нови клиенти на дружеството. От „Топлофикация“ единствено проверяват документите, но не съдействат при процедурите. Така един упълномощен от останалите съкооператори в сградата, най-често домоуправителят, е необходимо да изготви на чиновниците общо 4000 страници с документи. Причината е, че дружеството изисква сключването на колективен договор, а не индивидуални с всеки един от ползвателите.
Виж повече

От просветното министерство смятат, че скъпите тетрадки с твърди корици са сред виновниците за тежките ученически раници, пише СЕГА. Те, както и допълнителните неща като помагала, бутилки с вода, ябълки и т.н., са причина училищните чанти да са с прекомерно тегло. Това се разбра вчера от думите на директора на дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН Пенка Иванова пред БНТ. От изявленията й стана ясно, че министерството обмисля варианта да раздели учебниците с над 64 страници на две части, всяка от които да се носи през съответния учебен срок. Повод отново да се заговори за тежките ученически раници даде петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище "Добри Войников". Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето срещу тежките раници (нейната била 8 кг), която събра хиляди привърженици в социалните мрежи.
Виж повече

За предстояща криза на пазара на имоти предупреди главният архитект на София Здравко Здравков на дискусия. Форумът събра главните архитекти на големите градове в България и инвеститори, информира 24 ЧАСА. "2019-2020 нищо чудно да говорим пак за стагнация на пазара. Надявам се сривът да не е голям, но ще има успокояване на пазара", каза Здравков при откриването на форума в хотел "Маринела". В момента дори цените в комплекси като "Дружба" и "Овча купел" гонят 1000 евро на квардатен метър заради развитието на метрото в тези квартали. Именно подземната железница обаче привлича инвеститорите, отбеляза арх. Здравков. По думите му най-много визи за нови строежи в момента се издават именно в "Овча купел", докъдето ще стигне строящият се в момента трети лъч на метрото. "От 2015 г. имаме един ръст на строителството, защото само София, Бургас, Пловдив и Варна запазиха устойчивост на цените", отбеляза още арх. Здравков.
Виж повече

Придвижването на автомобили през кръстовището на Лъвов мост в София се превърна в истински ад за водачите им вчера, съобщава СЕГА. В час пик сутринта помпата, която изпомпва дъждовната вода от единия тунел там, отказа да работи и мястото се наводни. Заради събралата се вода движението в тунела в посока район "Люлин" беше временно спряно. Превозните средства бяха пренасочени по кръговото кръстовище над тунела и това предизвика огромни задръствания. Читатели разказаха, че разстоянието от "Ситняково" до Сточна гара се е вземало за 1 час.
Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21