Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Министерството на образованието и науката предлага 96 детски градини и части от детски градини и 151 училища да бъдат включени в Списъка със защитените детски градини и защитените училища за учебната 2017/2018 година, пише МОНИТОР. След обществено обсъждане Списъкът ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет. За първи път има възможност детски градини да бъдат защитени и средищни, досега такъв статут получаваха само училища. МОН предлага също 252 нови детски градини и 22 нови училища да бъдат включени в Списъка на средищните детски градини и училища в Република България за учебната 2017/2018 година. Предвижда се от него да отпаднат 25 училища поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученика, които пътуват от други населени места.

Виж повече

Догодина здравната каса да не може да сключва договори за финансиране на нови болници и да не плаща нови лекарства, предлага надзорният съвет на НЗОК в проектобюджета за 2018 г., информира СЕГА. Идеята е изобщо да не се финансират нови структури и медикаменти. Досега подобен мораториум имаше само за болници, и то получили разрешително за дейност в рамките на същата календарна година. Причината е, че касата всяка година има преразходи в бюджета си. За да стане факт предложението обаче, то трябва да се одобри от парламента. Пакетът лечение, който плаща касата, е свръхразширен и в този бюджет не може да се обезпечи, смята управителят на НЗОК Камен Плочев. Според него касата трябва да поема само базово лечение, а високотехнологичните и алтернативни методи трябва да са извън финансирането на НЗОК. Наредбата за основния пакет беше отменена на първа инстанция от ВАС. Ако това стане и на втора, МЗ ще трябва да публикува нов основен пакет, но е възможно той да стане обект на договаряне между касата и лекарския съюз, а не да се определя от държавата. Засега обаче такава законова промяна не е обявена.
Виж повече

Повече пари за болниците, за първична и за дентална помощ са заложени в новия бюджет на НЗОК за 2018 г., съобщава ТРУД. Toва стана ясно след провелия се в сряда Надзорен съвет на финансовата институция относно проектобюджета за догодина. Съгласно решенията на надзора бюджетът на касата остава в размер на 3  859  978  000 лева, или с 407 милиона лева повече от заложения за 2017 г. Промяна има в сравнение с  първоначално предложения вариант за средствата за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Те се увеличават със 7 млн. и достигат  207  200  000 лева. С над 20 милиона се увеличават средствата за болнична помощ, които от 1,802 млрд. лв. стават 1,824 млрд. лв. С един милион лева се увеличават парите за дентална помощ и достигат 157 млн. Те ще отидат за допълнителна стоматологична услуга – безплатни протези на пенсионерите. Увеличението по тези пера идва от намалените пари за лекар.
Виж повече

Жителите на софийските квартали “Западен парк” и “Красна поляна” поискаха по-строги мерки срещу паленето на гуми и кабели, пише МОНИТОР. Това стана по време на публично обсъждане на готвените от Столичната община промени в Наредбата за обществения ред. Жители се оплакаха, че кварталът им е обгазен от дима, идващ от “Факултета” и Виетнамските общежития. Те многократно са изпращали сигнали, но никой не им е обърнал внимание. Гражданка пък поиска в градския транспорт и на обществени места да се сложат табели, които да обясняват как трябва да се държат хората. Присъстващите се обединиха около тезата, че не е проблем липсата на правила, а тяхното спазване.
Виж повече

Общините също ще могат да предоставят служебно информация за наличие или липса на задължения на гражданите по електронен път, съобщава 24 ЧАСА. За това няма да се изисква такса. Досега това можеше да се извършва само от Националната агенция по приходите и Агенция “Митници”. Това са част от измененията в ДОПК, които бяха приети на второ четене от Комисията по бюджет и финанси. Промените целят намаляването на административната тежест. Отпада и задължението да се уведомява НАП преди заличаване на едноличен търговец от търговския регистър. Лицата, които не са осъществявали дейност през последната година, няма да се налага да подават годишна данъчна декларация и финансов отчет. Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21