Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите и загиналите военнослужещи

| обновено на 04.11.17 в 12:36
Снимка: БГНЕС

Днес църквата отбелязва Архангелова задушница. Както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове. Според богослови, на Задушница правим връзката между земната и небесната Църква. На този ден почитаме паметта на мъртвите и отдаваме почит и признателност на българските военнослужещи, загинали във войните и в мирно време. В ритуалите участват представителни части от Въоръжените сили.

Президентът Румен Радев присъства на заупокойната литургия за загиналите български воини по повод Архангелова Задушница. Литургията беше отлужена в мавзолея-костница на Централните софийски гробища. 

На церемонията пред военния мемориал присъстваха и поднесоха венци и цветя държавният глава, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, политици, дипломати и гости. Тивериополският епископ Тихон отслужи заупокойна молитва, а в речта си каза, че загиналите за свободата на България мъже и жени не са дали живота си напразно. Той пожела на държавните ни мъже Бог да ги дари с много сили в трудните за армията моменти. След церемонията държавният глава и всички гости посетиха музея - костница и църквата на гробищата.

Българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, участва в панихида в памет на загиналите български воини в Първата световна война на българското военно гробище в село Цапари, Македония.

На Архангелова задушница Трявна и Плачковци почитат загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Родолюбци от Националното дружество „Традиция“ поднесоха цветя пред паметниците на героите, загинали за Национално освобождение и обединение. Те преминха в парад по улиците на Плачковци и Трявна, облечени в традиционни войнишки униформи и въоръжени с пушки, използвани във войните, като „Крънката“, която е била най-разпространена сред Българското опълчение. Участниците в парада се строиха на старинния площад „Кап. Дядо Никола“ в Трявна.

Днес, с възпоменателен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен полк, Плевен почете паметта на българските войни. Отдадени бяха военни почести от представителна армейска част, а по-късно бе отслужена панихида от плевенски свещеници.

Заради днешната Архангелова задушница от Центъра за градска мобилност разкриватвременни линии и пусна допълнителни коли по някои от направленията в столицата.

С увеличен брой работят автобусите с номера  64, 86, 260 и 309, трамваите 3 и 18, както и тролейбуси с номер 9. Има допълнителни автобуси по линии с номера 83-А, 108-А, 18-А, 79-А, 86-А и 90-А, както и трамвай, който се движи по направлението жилищен комплекс „Борово“ - квартал „Орландовци“.

Центърът за градска мобилност осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили за всеки един от гробищните комплекси - Централен гробищен парк, Малашевски гробища и Бакърена фабрика. Това става обаче само по нареждане на служителите на „Пътна полиция“.


.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.