Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Линейки гробници возят пациентите в страната, пише МОНИТОР. 90% от колите, или 618 от всички 674 спешни автомобила в страната са с пробег по 220 000 км до 320 000 км. Само 56 са с по-нисък пробег. Те са купени през 2015 г. и са навъртели средно по 50 000 до 60 000 км. 178 от колите, които возят пациенти, пък са на повече от 10 години. Те още са в автопарка на спешната помощ, въпреки че са не само морално, но и технически амортизирани. Това показва справка от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. В същото време средният брой обаждания, на които отговарят линейките в София и областта на денонощие, е 500. Едни от най-старите медицински автомобили са тези във Великотърновска област. Общо за десетте общини колите там са 14. От тях 12 са закупени в периода 2007-2009 г., а последните две са от 2014 г. Средният им пробег е не по-малко от 300 000 кв., не скри шефът на Спешна помощ д-р Валентина Хаджирадева. Реанимобилите са оборудвани с цялата необходима по стандарт апаратура, включително и дефибрилатори, но въпросът е че и тази апаратура вече е остаряла, допълни тя.
Виж повече

Бюджетът на здравната каса за 2018 г. предвижда 2 милиона хоспитализации, обяви председателят на надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев при представянето на проекта в парламента, съобщава СЕГА. Прогнозата е занижена, тъй като в последните години отчетите на болниците са за около 2.3 млн. хоспитализации. С проекта се залага мораториум за финансиране на нови болници и дейности във вече съществуващи лечебни заведения, а също се очаква и увеличение на цените на някои от клиничните пътеки, което обяснява очакването на касата за по-малко или поне за липса на ръст на отчетените хоспитализации. Освен това част от дейностите в болниците - т.нар. клинични и амбулаторни процедури, се отчитат отделно и се очакват 1.3 такива догодина. Това са дейности, които не изискват повече от 48 часа прием в болница. Предвидено е и 33 000 онкоболни да получат лекарствено лечение в болниците.
Виж повече

3апрашен въздух мъчи жителите на София и Горна Оряховица, информира ТРУД. Допустимата концентрация на фини прахови частици и в двете населени места е била над нормата в последните няколко дни. По-високи са били показателите в Горна Оряховица, особено след началото на отоплителния сезон. От началото на година до днес над 60 пъти въздухът в града е бил с отклонение от нормата и според експерти това му отрежда първо място в страната. В три столични квартала също са отчетени стойности над нормата. Това сочат данните от Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух, публикувани от Столична община. Най-големи стойности над допустимото са отчетени в “Надежда” и “Хиподрума”, където те достигат до 120 µg/m3 при норма 50 µg/m3 . Между 70 и 80 µg/m3 в някои часове от денонощието са показателите в “Младост” и “Павлово”. Преди дни София, заедно с още осем европейски столици – Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община. 
Виж повече

70 000 бройлера и домашни гъски ще бъдат унищожени в две от селата на Ямболска област: Зимница и Чарда, съобщи в неделя областният управител Димитър Иванов, цитиран от МОНИТОР. Причината е плъзнала зараза от птичи грип, на място са вече екипи на БАХБ, подпомагани от доброволци и униформени полицаи.Крайното решение е взето на заседание на областната комисия по епизотии, унищожаването ще продължи няколко дни. Труповете на птиците ще бъдат загробвани на предварително определени места встрани от населените места и извън вододайните зони.По предварителна информация сред засегнатите е една от фермите за угояване на най-големия български производител на птиче месо „Градус“.
Виж повече

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец, алармира ТРУД. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно). Проверка на „Труд” в големите градове в страната показва, че макар и в единични случаи, вече има търговски обекти, които предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой. Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите „вървят” по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас.
Виж повече

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай", пише СЕГА. Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21