Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Просветното министерство оряза 20% от средствата за девет проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в опит да убеди ЕК да възстанови плащанията по програмата, спрени заради нередности, съобщава СЕГА. Става дума за 50 млн. лв., които ще бъдат отнети от въпросните проекти. Всички дейности по тях са на обща стойност 268 млн. лв. Една от най-големите щети е за "Твоят час", който ще се раздели с една четвърт от средствата си. Проектът за въвеждане на кредити в професионалното образование пък директно е прекратен. Това става ясно от отговори на МОН до изданието. Санкциите, които министерството налага само на себе си, са заради проблеми при управлението на програмата, установените от ЕК по време на одита й у нас в края на 2016 г. Тогава от комисията засякоха нередности в 8 проверени проекта за 180 млн. лв., в резултат на което замразиха междинните плащания по програмата. Девет месеца след обявяване на резултатите от европейския одит от просветното министерство все още не могат да кажат какви ще са финансовите корекции, които ще ни бъдат наложение.Военномедицинска академия организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции при лица над 12-годишна възраст, информира СЕГА. В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение и профилактика на заболяванията. Консултациите и прегледите ще се извършат на 13, 14 и 15 ноември от 10:00 до 14:00 часа, но е необходимо предварително записване. Заболяванията от грип и сезонни вирусни инфекции са най-често срещаните инфекциозни заболявания, като се наблюдават сред всички възрастови и социални групи. У нас всяка година се регистрират над 120 хиляди случая на грип и сезонни вирусни инфекции.
Виж повече

Забраната за увеличение на цените на лекарствата без рецепта да се удължи до края на 2019 г., предвиждат промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на медикаментите на здравното министерство, пише СЕГА. От 2015 г. е в сила текст, според който производителите имат право да искат увеличение на цената на медикаментите само с процента на статистически отчетената инфлация, въпреки че по закон цените на тези препарати само се регистрират, т.е. те може да се променят по всяко време и с колкото решат фирмите. През 2014 г. здравното министерство предложи мораториума върху увеличението на цените и той влезе в сила от 2015 г. "Лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти", беше мотивът на МЗ тогава.Виж повече

Оковръстното шосе на София да бъде опасано с камери на КАТ заради гонките с автомобили, информира МОНИТОР. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов, обяви самият той. "Съвсем скоро шофьорите ще имат директна връзка от Северната скоростна тангента до АМ "Тракия" по нов 8-лентов път", написа Борисов във Фейсбук. И добави: "Днес проверих напредъка на ремонта на източната част на Околовръстното шосе. Разпоредих още тази вечер да се поставят камери за наблюдение, защото ме информираха, че вече са започнали да се правят гонки".
Виж повече

7000 вакантни места за водачи при заплати от 1800 евро нагоре Камери в автобусите на “Биомет” следят в реално време и нонстоп показват какво прави шофьорътя, пише МОНИТОР. Това съобщи собственикът на фирмата Ваньо Алексиев. Мярката е начин да се контролират водачите как шофират, как се държат с пътниците. И ако шофьорът направи, не дай си боже, катастрофа, няма как да се измъкне с обяснение за вина на друг. Недостигът на шофьори води в професията неопитни хора, на които се поверяват нови автобуси със съвременни системи за сигурност. “Но ако шофьорът върши безобразия, няма спасение”, казва превозвачът. Затова са потърсили начин да ги контролират. Около 7000 шофьори на тежкотоварни камиони и на автобуси не достигат у нас.
Виж повече

Банскалии за поредна година излизат на протест с искане за втора кабинка на лифта, пише ТРУД. Те ще блокират за кратко пътя Симитли – Гоце Делчев в 16,30 часа в понеделник. “Искаме да се сложи край на срамните опашки, глупаво е да имаш красив курорт от световна величина и да няма воля толкова години да се даде зелена светлина за един лифт”, коментират местните преди протеста. Те са гневни от това, че години наред са лъгани от политиците и получават напразни обещания. От 2013 г. стартираха протестите на хората и бизнеса за лифта. “Ние се чудим до кога ще бъдем лъгани, чудим се и как една шепа зелени рекетьори блокират развитието на един курорт”, възмущават се банскалии. Протестът се организира от сдружение “Бъдеще за община Банско”. В курорта работят над 5 хиляди души, стотици хиляди го посещават. Статистиката сочи,че 26% са българите клиенти през зимата, а останалите са чужденци. Местните не крият тревогата си, че заради опашките пред първа станция на лифта, повечето посетители се разочароват и не се връщат. Бизнесът впряга всяка зима керван от бусове, за да се извозват туристите от опашките до ски съоръженията, но това също създава проблеми. По тесния планински път също се образуват опашки, разказват хотелиери.
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21