Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

С 30% по-скъп е животът в София в сравнение с останалата част от страната, пише ТРУД. 750,83 лева на месец са необходими за издръжката на човек от четиричленно домакинство в столицата, при 575,28 лева средно за България. Това показват данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Профсъюзите представиха за първи път методика за изчисляване на издръжката на живота в София-столица. От КНСБ пресмятат, че за да живее нормално едно семейство в България и да посреща основни потребности, свързани с изхранване, здравеопазване и образование, през третото тримесечие на годината са необходими общо 2301 лева на месец. Ако живее в София обаче на четиричленно домакинство от двама родители и две деца са му нужни не по-малко от 3003,32 лева на месец. “По-високият размер се дължи на по-различната структура на потребление – наеми, транспорт, отопление, услуги. Следователно брутната работна заплата за 2-ма работещи с 2 деца в столицата трябва да е не по- ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходими средства за издръжка на живота”, уточняват от синдиката. Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София-град към края на септември е 1427 лева, която е с повече от 20% по-ниска от необходимата сума.
Виж повече

Над половината от дадените на съд от топлофикациите в страната са възрастни и болни хора с мизерни пенсии. Това алармира Емил Георгиев главен секретар на Федерацията на потребителите в България, цитиран от МОНИТОР. Той припомни, че за нежеланието на властта да се хармонизира Законът за енергетиката с Директива 83/2012 на ЕС. „Съгласно тази директива потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва, или да заплаща за непредоставена услуга, каквито са безбройните случаи за заплащане за сградна инсталация. Така топлофикационните дружества прилагат законодателството избирателно, така, както дяволът чете евангелието. Защото в преходните и заключителни разпоредби на закона е записано, че в случай на противоречие между два закона приоритет има този, който в по-висока степен защитава интересите на потребителите, т. е. Законът за защита на потребителя. Резултатът от това разминаване е печален - издевателство над абонатите. Така например „Топлофикация“ - София досега е завела към 15 хиляди съдебни дела“, обясни Георгиев. Той разказа за осъдена възрастна жена за задължение от 3 лв., която трябва да плати 350 лв. „А при образуването на съдебно производство за издаване на заповед за изпълнение се начисляват адвокатски възнаграждения на стойност от 300 до 900 лв.
Виж повече

От няколко дни ограждения на реституиран терен почти блокират входа на бл. 44 в столичния кв. "Павлово". Живеещите в него се оплакват, че поставената от собственика на парцела ограда само на няколко метра от блока ограничава достъпа на линейки и пожарни коли до него, съобщава СЕГА. По думите им в заградения терен собственикът му смята да строи жилищна сграда. Собствениците в блока са подали жалби още в началото на т.г. до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и главния архитект на София Здравко Здравков. Все още обаче нямало отговор от тях. Хората разказаха още, че строежът на блока е започнал по времето на социализма, но нотариалните си актове те са получили през 1996 г. "Откупили сме право на строеж, допълнително сме плащали средства за озеленяване", каза един от тях. Оказало се, че наследникът на собственици, които са били обезщетени, когато е започнало строителството, е успял да си върне двора на баба си и сега има намерение да строи.
Виж повече

Искане за частично изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин” внесе в Министерството на околната среда и водите кметът на община Банско Георги Икономов, информира ТРУД. Причината е, че сега действащият план забранява изграждане на нови писти и лифтове в Ски-зона „Банско” В същото време новият план, който се изработва от 2012 г., тоест над 5 години, все още не може да влезе в сила заради съдебни дела, заведени от шепа „екологични” организации. Георги Икономов припомни в официална позиция до медиите, че частичното изменение на действащия стар план не е скорошна идея – тази процедура беше започната още в началото на 2013 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Тогава всички административни процедури бяха преминати успешно, като оставаше стопирана. Впоследствие редица служебни правителства не пожелаха да се занимават с тази тема, като се позоваваха, че съвсем скоро ще влезе в действие новия план, което все още не се е случило. А тази актуализация се прави задължително на всеки 10 години и трябваше да бъде приета още през 2014-а. Но започнаха атаките в съда, които и до днес спират влизането в сила на новия документ, както и дори предложение за втори лифт.
Виж повече

Без увеличение в цените на болничната помощ, фалитите на лечебни заведения ще продължават. Това каза д-р Галинка Павлова, зам.- председател на Българския лекарски съюз, цитирана от 24 ЧАСА. По думите ѝ бюджетът за следващата година предвижда увеличение на парите за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в здравната система. Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новият здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм, обясни Павлова.
Виж повече

Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност, съобщава СЕГА. Това са изводите от проверка на Военноапелативната прокуратура. Тя беше назначена след оставката на министъра, предизвикана от телевизионно предаване. Репортажът се базираше на одит на МО, в който пише, че като началник на ВМА Петров е сключил договор със зет си за доставка на медицински изделия. Одитът е постъпил в прокуратурата през март. На 7 юни наблюдаващият военен прокурор майор Адалберт Кръстев е отказал да образува наказателно производство. Ден по-късно постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА, но не е обжалвано. Проверката на Военноапелативната прокуратура потвърждава отказа за образуване на разследване, но констатира, че проверката е била "непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател".
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21