Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

В Столичния куклен театър се играят постановки за бебета, деца и възрастни

Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе
Снимка: Олга Добрева

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде достъпна, показана , развита, за да има смисъл от тази тема в нашето съвремие, каза Кирякос Аргиропулос директорът на Столичен куклен театър.

Кирякос Аргиропулос беше гост в изнесеното предаване на "Радиокафе" в неделя от Столичния куклен театър. Той завършва режисура НАТВИЗ „Кръстьо Сарафов в класа на проф. Атанас Илков, поставя над 60 загалавия за деца от класически и съвременни автори, над 20 театрални спактакъла по текстове на Шекспир, Южен Юнеско Нийл Саймън, Аристофан. Има редица награди от различни Международни конкурси родни, директор на Столичен куклен театър от 2002 година. Тази година през март получи награда Икар за маркетинг, мениджмънт и приходи в страната и чужбина. Основател е на Асоциацията на куклено изкуство в България АКУНИН и на Международния фестивал Биенале за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“. 

В момента сме е един хубав екип, работят много добри режисьори, сценографи, артисти, разказа директорът на театъра и добави: Зад цялата дейност на един театър се крият много усилия. Но това, което зрителите не знаят е, че усилията в посока на това да намериш добри  художници, кукломайстори, шивачи, театрални работници, учители,озвучители, дърводелец, железарТази професия на кукломайстор е много специофична, това вече никъде не се учи. Навремето се учеше в Прага в Академията за изящни изкуства, веч не се учи за съжаление.Това да създадеш последователност, взаимственост, обучаване  е много трудно. И аз си дадох сметка още преди 15-ина години като погледнах на колко години са хората в ателиаетата и си дадох сметка, че след 10 -20 години няма да ги има, а те са много важни. Ако ние тях ги нямаме не бихме могли да имаме добри постановки, обясни Кирякос Аргиропулос

На въпроса за финансирането на театъра, директорът отговори: Ние сме общински театър, ние нямаме финансови проблеми, общината не ни се бърка в работата, напротив иска да ни създава условия да творим и вероятно на това се дължи доброто развитие на нашия театър и на общинския театър в частност.

Той признава, че за него Столчиния куклен театър е "бижу" и, че не съжалява, че е пояел неговото ръководство преди повеч от 15 години, въпреки че е имал предложение да се развива като режисьор и директор в Гърция.

Страем се да предлагаме интересни заглавия в топзи ионтересен диапазон от театър за бебета, който стартирахме пшреди няколко години до театър за възрастни. Най-важното е зад едно заглвие да застане стабилен режисьор, не се ограничаваме само с присъсътвието на български режисьори, даже и за догодина или по-догодина ще поканим и от чужбина пак режисьор. Присъствието на едно такова режисьорско тяло е интересно, защото гледни точки, взаимстване, предаване на опит, начин на работа. Това обогатява актьора, категоричен бе Ариропулос. 

Директорът допълни, че не задължава актьорите да играят само на сцената на столичния куклен театър, даже напротив приветсвта участието им в други театри и други проекти, кино телевизия. Това носи обогатяване и актьорът не трябва да се задържа в един тетър и в една стилистика.

Коледната програма на Столичния куклен театър започва на 9 декември, като за последните две седмици на годината на сцената му ще се изиграят около 50 представления. 

През 2018 г.  Столчиния куклен тетър ще участва в международен проект „Картинна Европа“ във връзка с годишнината на писателя Ханс Кристиян Андерсен. През февруари предстои да се осъществи омбем с Кукления театърв Токио, като една от художничките в ателието на Столичния тетър ще отиде в Япония, а мениджър от театъра в Токио ще посети репетициите на режисьорите Боньо Лунгов и Тодор Вълов. 

Догодина предстои и 10 юбилейното издание на фестивала „Панаира на куклите“, чийто домакин е Столичния куклен театър. „Стараем се да поканим уличен театър, куклен театър и не само. Напоследък наричането на куклен театър не е много правилно, не е точно защото в някои представления кукли няма. Има предмети, затова казват театър на предмети, театър на анимацията, защото актьора анимира с предмети или с кукли или с неудошевени предмети. Затова си мисля, че нашия театър от Столичен куклен театър няма да се казва така, може би ще се казва театър на анимацията“, обяснява директорът. 

Целият разговор с директора на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос с водещата Анелия Торошанова можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15