Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Банките смъкнаха лихвите за големите кредити до и над милион, пише МОНИТОР. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за октомври 2017 г. Оказва се, че лихвения процент при заемите до 1 млн. евро, договорени в левове е паднал от 4,20% на 3,88%. При тези договорени в евро пък спадът е в размер на 0,37 на сто. Така новият процент е 3,04%. Продължава поевтиняването и на кредитите над 1 млн. евро както при тези договорени в евро, така и при тези изтеглени в лева. Новите лихвени нива са съответно 2,93% и 2,74 на сто. Лихвите по потребителските кредити обаче продължават да вървят нагоре. Така, ако през септември сме си купили стока на изплащане в лева, то годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е бил 10,34%.
Виж повече

Не е работа на данъкоплатците да знаят колко и кои приватизационни сделки се разследват от прокуратурата, има ли повдигнати обвинения, има ли дела, прекратени по давност. Зам. главният прокурор Пенка Богданова заяви, че информацията за преписки и дела не е обществена, съобщава СЕГА. От отговора й се разбира, че е тайна дали висшите прокурори са получавали доклад на премиера Бойко Борисов от октомври м.г., свързан с нарушения при приватизационни сделки и ако да - какви са прокурорските действия по него. Делата за приватизационните сделки излязоха на дневен ред покрай идеята на ГЕРБ и ДПС да променят конституцията, така че да няма давност за разследването им.
Виж повече

Заразени с хепатит В и С даряват кръв, но не знаят, че са инфектирани, алармира МОНИТОР. След като в центровете по трансфузионна хематология я изследват и открият инфекцията, я унищожават, но не уведомяват дарителя, че е носител на опасния вирус. За това алармира пред „Монитор” председателката на сдружение „Хепактив" Силвана Лесидренска. В резултат десетки донори на кръв пропускат ценно време за лечение и развиват цироза на черния дроб, допълни тя. Такъв е случаят на 36-годишния И. Д. Мъжът е инфектиран преди 16 години с хепатит В и С. Независимо че два пъти е бил кръводарител, никой не си е направил труда да го уведоми, че е носител и на двете инфекции.
Виж повече

Почти една година след предвидения в общинската наредба срок Центърът за градска мобилност е пуснал новата карта "София", предназначена за гостите на града, разказва СЕГА. С нея срещу 20 лева може да се пътува три дни без ограничение във всички видове транспортни средства и да се ползва отстъпка при билетите за вход в музеи и галерии в града, както и в редица други обекти. Картата трябваше да се предлага от 1 октомври миналата година, но е пусната в продажба експериментално едва преди 4 месеца, "за да се види дали има интерес към нея". От ЦГМ вчера не можаха да кажат пред "Сега" колко такива карти са продадени досега. За карта "София" липсва информация на видни места - съществуването й е описано в подменю на сайта на ЦГМ, включително и в английската му версия. Там трябва да проверят и евентуалните й потребители къде могат да се снабдят с нея, като възможността не е особено голяма - гишетата за продажба на билети и карти. Пак на сайта е и единственото място, където има информация какви отстъпки могат да се ползват и къде.
Виж повече

Жалбите от потребители на застрахователни и други небанкови финансови услуги растат, пише СЕГА. Досега в Комисията за финансов надзор (КФН) са постъпили 1500 оплаквания и сигнали, докато през последните две години са били по около 1300. Това съобщи вчера Владимир Савов - новоназначеният член в Управителния съвет на КФН, който специално ще отговаря за жалбите и ще анализира какви мерки трябва да се предприемат. 90% от сигналите идват от потребители, които са недоволни от полученото обезщетение по автомобилната си застраховка, в това число и Гражданска отговорност, заяви Савов. Много малка част били оплакванията по застраховки "Живот" и "Болест", а напоследък зачестили и жалби, включително и от чужбина, от недобросъвестни инвестиционни посредници. Масово проблемите идвали от т.нар. дребен шрифт в договорите, които потърпевшите са подписали, без да огледат условията.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59