Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марина Иванова за грижата за дивите и бездомни животни:

Над 700 пострадали бездомни животни спасени от "Четири лапи" през 2017 г.

Снимка: Фондация "Четири лапи"
Двоен ръст на пострадали бездомни животни в София, за които е потърсена помощ от фондация "Четири лапи", отчитат от организацията през тази година. Над 700 са сигналите, подадени от различни столични райони само до края на ноември, посочи пред Радио София директорът на фондация "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова:

"За съжаление са много. За последната година отчитаме почти двоен ръст на животните, които са били блъснати или наранени по някакъв начин и са дошли в клиниката ни - 727 до края на ноември. За сравнение през миналата година са били 395".

През клиниката на фондацията в София са минали близо 4000 безстопанствени кучета и котки, по-голямата част за кастрация:

"През последните години се увеличава броят на котките... Получаваме много сигнали от всички райони на София, но те са толкова много, че няма как самостоятелно се справим с това. Също така е имало и животни само за ваксина - малки кучета и котки. От началото на тази година от всички тези животни сме намерили дом на 65".


Освен дейностите за овладяване на популацията на бездомните животни, Фондация "Четири лапи" участва в няколко спасителни акции на диви животни в конфликтни точки в света през тази година - извеждане на мечка и лъв от зоологическата градина в Мосул, на животни от увеселителен парк в Алепо, но и на животни, бедстващи в бивша зоологическа градина в Разград. В края на ноември до столицата беше транспортиран 3-годишният лъв Асен, за който се грижат специалистите в Столичната зоологическа градина. Освен него, в столицата са транспортирани и две малки лъвчета, родени в началото на септември:

Снимка"Фондация "Четири лапи" се намеси, за да окаже съдействие на община Разград за намиране на постоянно и най-подходящо решение за всички лъвове, или по-голямата част от тях, защото по сключено споразумение с кмета, ние поехме ангажимент да намерим подходящо настаняване за пет от животните - двете малки лъвчета, а също и за  3-годишния лъв Асен, който беше в изключително тежко състояние и е настанен в Столичния зоопарк, където специалисти се грижат за подобряване на състоянието му с медикаменти и специална хранителна диета. Поехме ангажимент да се погрижим и за двойката най-възрастни лъвове, за всички се търси настаняване в някое от убежищата на фондация "Четири лапи" в света".

За професията ветеринарен лекар д-р Марина Иванова сподели:

Д-р Марина Иванова"Човек не може да стане лекар насила - било то ветеринарен или хуманен. Това е професия, към трябва отговорно да се избира, защото ветеринарната медицина е изключително  разнообразна като дейност и предлага възможност за реализация в различни сфери. Освен лекуване на животни, ние сме специалистите, които можем да предотвратим избухване на заболявания, опасни и за хора, и за животни..."

Още за спасителната акция и за грижата за бездомните животни - чуйте звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 10.06.24: Изборите бяха като никъде другаде

След принудителната пауза по време на предизборната кампания, "Форум" се завръща в радиоефира. Разбира се, коментаторите тази седмица започват с това, което продължава да ни вълнува - изборите 2 в 1 на 9 юни, но с гледната точка не на "дежурните" социолози и политолози. По информация и по мнението на Цицелков " 13(+1) часа избори няма..

публикувано на 10.06.24 в 18:35

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и..

публикувано на 10.06.24 в 16:34
Пламена Велкова-Пам, с Крис Илиев и Деси Попова

"В таксито с Пам Велидис" - реални истории по софийските булеварди

Пламена Велкова е разказвач и колекционер на истории. В социалните мрежи тя редовно описва своите случки при пътуванията й с такси по столичните булеварди. От подобна случка е провокирано и авторското събитие, чиято премиера бе съвсем наскоро - "В таксито с Пам Велидис". "Събраха се изключително много хора, които ме подкрепиха и са чели..

публикувано на 10.06.24 в 16:33
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08