Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледа в Италия

Пастата е на почит във всички региони

Задължителен подарък е червеното бельо

На Коледа във всички региони на Италия се яде паста. Навсякъде обаче тя е приготвена по различен начин, казва директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педди и пояснява: В Южна Италия се предпочитат спагетите със сос, който по Коледа може да бъде от риба или месо. В Северна Италия се предпочитат изделията от пълнена паста "аньолотти", с плънка от сирене или месо. В Рим на почит са равиолите

Всъщност по думите на Педди важна е традицията на приготвянето на пастата, защото тя се предава от майките на децата. Така празникът е не самото сядане на масата, а процесът на подготовката и очакването.  

На Бъдни вечер на трапезата на италианците освен пастата задължително присъства и риба, която може да бъде приготвена като рибена чорба, цяла риба - змийорка или просто риба с гарнитура паста.

В менюто на цяла Италия на самата Коледа присъства агнешкото месо, което обикновено е печено на фурна или пържени агнешки ребърца с много подправки.

Сладкишите са най-важният елемент на празника, изтъква Луиджина Педди и подчертава, че тяхната специфика зависи от региона. В Южна Италия се приготвят повече сладкиши с мед и плодове, в Централна - се правят повече пържените сладки, а в Северна на почит е т.нар. следвоенна традиция - сладкият хляб, известен повече като "панетоне".  

Коледа е празник очакван от малки и големи, както заради атмосферата, топлината и уюта на дома, така и заради подаръците, които получаваме или подаряваме. И в Италия, както и в другите страни модата в подаръците се мени, но това, което задължително присъства в подаръчните пакети е червеното бельо. То се подарява на Коледа, но се облича на Нова година за късмет.

Още - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арман Бабикян и Георги Проданов

"Форум", 09.01.25: Да имаме правителство, но какво?

Продължава седмицата, в която анализатори във "Форум" правят равносметка на 2024-та и споделят очакванията си за 2025 година. Арман Бабикян, пиар експерт и Георги Проданов, политолог днес коментираха какво се случва в момента и какви биха били последствията при възможните изходи от продължаващите преговори за редовно..

публикувано на 09.01.25 в 18:28
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Да мислим за подобряване на обслужването там, където е огромният пътникопоток

Заради неефективност на нощния градски транспорт в София Карлос Контрера е предложил съкращаване на линии още през март 2024 година, съобщи пред БНР самият той. Контрера е общински съветник трети мандат и е зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС. В доклад (с Ваня Григорова) той се предлага да бъдат спрени две от линиите на нощния..

публикувано на 09.01.25 в 16:57
Енчо Господинов

Една от най-големите беди на нашето време е ерозията на международното хуманитарно право

Ако трябва да търсим в американската съвременна политика два персонажа, които са диаметрално противоположни - това са Джими Картър и Доналд Тръмп, който след около седмица ще влезе в Овалния кабинет. Това заяви журналистът Енчо Господинов в ефира на Радио София. Той разказа, че е бил 27-годишен репортер, когато Джими Картър полага клетва като 39-ия..

публикувано на 09.01.25 в 16:41
Светлозар Петров

Забавяне на ръста на безработицата и на инфлацията се очаква през 2025 година

Началото на годината традиционно е време за анализи и прогнози. Обръщаме поглед към пазара на труда.  Какъв беше той през 2024-та и какви са прогнозите за 2025-а? Обявите за работа, заетостта, цената на труда  - търсенето и предлагането в различните сектори, как технологиите оформят и влияят на начина, по който работят и се развиват компаниите...

публикувано на 09.01.25 в 16:41
Богомил Николов

Богомил Николов: Внимавайте с качеството при преработените храни

Стремежът към поевтиняване е общ знаменател за много хранителни стоки и продукти , които през последните месеци и години видимо са влошили качеството си. Това обикновено става там, където технологиите позволяват използването на евтини заместители . Това коментира пред БНР-Радио София Богомил Николов от Асоциацията на активните..

публикувано на 09.01.25 в 15:50
Борис Бонев

Борис Бонев: Да развиваме системата на обществения транспорт в София, не да я съсипваме

Дали ще бъдат спрени две от линиите на нощния градски транспорт - N3 и N4, а другите две - N1 и N2 ще обслужват пътници само в петък и събота, ще реши Столичният общински съвет на следващото си заседание (16 януари), ако предложението в доклада на Ваня Григорова и на Карлос Контрера бъде прието. Противници на "орязването" на нощните..

публикувано на 09.01.25 в 15:33

Лицата на нощна София ще събере едноименна фотографска изложба

“Лицата на нощна София“ - така е озаглавена предстоящата изложба, за която разказа в предаването “Радиокафе“ музикалният журналист и фотограф Иваничка Кючукова. “Лицата на София и на музиката са важно нещо за мен, но те са важни и за самия град“, отбелязва тя и допълва, че в нейното ежедневие често среща различните лица на София - публиката и..

публикувано на 09.01.25 в 14:41