Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодарствен молебен и литийно шествие за 140-та годишнина от освобождението на София

Снимка: БГНЕС
С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие започна отбелязването на 140-годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство. На 4 януари 1878 година генерал Гурко и неговите войни влизат в София, след като разгромяват предвожданите от Осман Нури паша османски воини и така освобождават града. На същия ден е отслужена литургия в църквата "Света Неделя",  в която и до днес стои икона на Света Богородица - дар от руската армия. В същия храм днес патриарх Неофит отслужи благодарствена литургия, на която присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Битката за София се смята за военно чудо, припомни заместник-кметът по култура Тодор Чобанов:

СнимкаДнес е един от най светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига и това е този миг на свободата. След пет века чужда власт, след много страдания, много тежки моменти в нейната история точно преди Рождество на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, нашият град е освободен. Като по чудо не го застига съдбата, която са му планирали да бъде опустошен, опожарен. Софийските първенци, които са били арестувани, не са били депортирани.

Годишнината от освобождението на София се отблеязва днес и с тематична изложба, разположена в сградата на Столичната община.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" . Съветникът Бойко Димитров от групата ПП-ДБ-Спаси София обясни, че в изготвените доклади е разписана..

публикувано на 27.06.24 в 13:16

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35

"Феномен" е свежият летен хит на Niki R:ce

публикувано на 27.06.24 в 11:41
Кметът Георги Тодоров

Етажни паркинги са проектирани за 6-и, 9-и и 10-и микрорайон на "Люлин"

Пешеходни пътеки в район "Люлин" ще бъдат добре осветени. Ще бъдат поставени и антипаркинг елементи около живия плет на трамвайното трасе по ул. "Панчо Владигеров" и около спирките, за да се повиши пътната безопасност , съобщи пред БНР-Радио София кметът на "Люлин"  Георги Тодоров . Проектирани са етажни паркинги за 9-и, 10-и и 6-и..

публикувано на 27.06.24 в 09:36

Развитие на облачността над Западна България

Над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. Вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Ще духа до..

публикувано на 27.06.24 в 07:15