Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни продукти по оперативната програма на ЕС, няма да си ги получат, предупреждава СЕГА. За поредна година Агенцията за социално подпомагане (АСП) не успя да организира навреме нито търга за купуване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, въпреки че парите за тях са налични. През 2016 г. търгът бе обявен още през април, но миналата година социалната агенция обяви поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това означава, че най-рано напролет хората биха могли да получат пакетите си с продукти. Практиката обаче сочи, че търговете винаги се проточват, защото има обжалване от некласираните фирми и се налага АСП да обявява нови обществени поръчки. Храните за 2016 г. бяха раздавани до есента на миналата година заради обжалвания и нови търгове. В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това заедно със забавянето поставя под сериозно съмнение ефективността на изразходваните пари.
Виж повече

Ще са ни нужни поне 500 лева, ако искаме да прекараме ски уикенд с половинката си през януари в Банско, показва проверка на МОНИТОР. Въпреки, че повечето хотели предлагат отстъпки и някои дори са смъкнали цените с 50% крайната сметка излиза солена. Разбира се, предлагат се и по-евтини оферти за нощувки. Хотел с три звезди иска едва 15 лева за нощувка, като отново са включени закуска и ползване на сауна. В Боровец също ще трябва да дадем приблизително два стотака за спането, като отново ще можем да се нахраним сутрин с обилна закуска и да релаксираме в спа зоната на хотела. Лифт картите пък ще ни излязат 210 лева. За да можем да се пуснем по пистите с оборудване под наем ще трябва да се бръкнем с 25 лева на човек на ден. За три дни цената е 68 лева. В Боровец обаче няма изгодни оферти за тризвездни хотели, тъй като цените са същите, както при спа центровете с една звезда отгоре.  Ако пък решим да се разходим до Пампорово за събота и неделя, ще похарчим 200 лева за хотел за две нощувки. Тук обаче освен спането в цената са включени закуски, спа, вечеря, а за доброто ни настроение ще се погрижи музикален оркестър. Домакините ни предлагат и безплатен трансфер до ски пистите в курорта. 107 лева ще трябва да извадим от джоба си и за двудневна лифт карта, която ще ни дава достъп до всички съоръжения на територията на ски зони Пампорово и Мечи чал – лифтове, влекове и писти. Ако пък решим да се спускаме само по Мечи чал, то цената на двудневния абонамент пада с 30 лева. За оборудване пък ще трябва да додадем още 53 лева.
Виж повече

Столичната община не смята да предприема мерки срещу транспортния хаос, който цари на Витоша в района на Алеко в почивните дни, пише СЕГА. Автобусите са на рядко и претъпкани, а забраната за спиране на коли по обяд невинаги се спазва. В резултат около хижата настава невиждано и в центъра задръстване. За илюстрация на ада в планината в събота въжето на симеоновския лифт замръзна и той спря да работи целия ден. Изпълнителният директор на „Витоша ски" Костадин Костадинов се оправда пред "Фокус", че причината е рязкото застудяване и заяви, че "това се случва веднъж на 15 г.". Заради фала общината пусна допълнителни автобуси до Алеко. В неделя лифтът работеше. От "Витоша ски" твърдят, че бил толкова стар, че вече не се произвеждали части за него. Преди година дете падна от движеща се кабинка.
Виж повече

Поредна жертва на падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" я осъди за обезщетение, разказва СЕГА. Съдия Калина Атанасова от Софийския градски съд е определила 130 хил. лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски, става ясно от електронното деловодство. Решението не е окончателно. Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата й молба. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност.
Виж повече

Военна прокуратура извършва проверка по сигнали срещу директора на Националната служба за охрана (НСО) ген. Ангел Антонов, съобщава ТРУД. Служители на поверената му институция съобщават за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство “Кричим”. Ловното стопанство в Кричим е било царско, но сега е на държавните гардове. Антонов е разпитван 2 пъти вече в хода на проверката, показания са дали 25 негови подчинени, съобщиха двама от тях вчера. Военните обвинители проучили вече и някои договори за обществени поръчки, сключени от НСО. В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници. Сериозни били и нарушенията в автопарка. По нареждане на главния гард на властта важни властимащи, без да подозират, се возели в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за “тестдрайф” от компании – вносители.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21