Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовеста Касабова: Литературата се развива добре, литературната критика върви бавно

Благовеста Касабова в "Радиокафе"
Снимка: Олга Добрева

„Не знам да има друго читалище в София, а и в България, смея да кажа такъв литературен салон, в който два пъти в месеца, всеки месец се представят нови книги на съвременни автори“, каза литературният критик Благовеста Касабова. Тя беше гост на неделното „Радиокафе“, което тази неделя се излъчи от НЧ „Пенчо Славейков 1921“.

Литературния салон „Вечери на Кръста“  към Народно читалище „Пенчо Славейков 1921“ е създаден през 2000г. от поета Лъчезар Еленков. През изминалите години през него са преминали стотици от най-известните български писатели, поети, творци. Сред тях са Банко Банков, Георги Драмбозов, Тео Буковски, Надя Попова,  Весела Люцканова, Наталия Ерменкова, Стоян Чобанов и много други. До този момент - 242 издания.

Водещ на „Вечери на Кръста е Виктория Катранова, а Благовеста Касабова представя авторите. Благовеста Касабова е Доайенът на литературната критика у нас е член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели и е посветила повече от 50 години от живота си на литературата, да открива и лансира млади таланти. Автор е на многобройни публикации в печата и на повече от 40 книги. Носител е на националните награди „За принос в литературата“ на Министерството на културата и „За литературна критика“ на Съюза на българските писатели. Работила е десетилетия като редактор в издателство “Народна младеж”. Автор е и на трите части на сборника „Вечери на Кръста“. 

Тук са представени книги на писатели от всички поколения, от най-възрастните поколения, в които вече малко са останали живи, до най-младите. Скоро представихме книга на един много талантлив автор, който е на 30 години, сега влиза в литературата, разказа Благовеста Касабова. 

Тук се създава една прекрасна атмосфера, и толкова желаещи има да ги представяме, че просто не успяваме всички. Всички обичат да идват тука, не им се тръгва, много им е приятно“, добави литературния критик.

В читалището се даряват книги, посочва още писателката. Има и дарения от председателя на читалището : Щом хора има и има надежда, че не всичко е загубено.

Благовеста Касабова е автор на трите части на сборника "Вечери на Кръста", където събира и представя авторите, които участват в литературния салон. Всичко е съхранено. Много е важно за поколенията да има памет, защото без минало не може да има бъдеще. Тези автори са част от основата на съвременната българска литература, обяснява писателката.  

Освен литературния салон "Вечери на Кръста" всяка година  НЧ "Пенчо Славейков 1921" обявява Национален поетичен конкурс на името на своя патрон "Пенчо Славейков“, около рождението на поета през месец април.  

На въпроса как се развива литературната критика днес, Благовеста Касабова отговаря: Литературата се развива добре - и поезия, и прозата. Има доста хубави неща, доста успехи, Литературната критика доста по-бавно върви, защото като направиш книга, като направиш литературна рецензия нищо не се заплаща и литературният критики вече не иска да работи така на ангария и затова се впускат повече в литературната история.

Друга причина за липсата на литературни критици Благовеста Касабова посочва, че няма къде да се публикуват рецензии. „ Единствено Съюза на писателите има ежеседмичник вестник „Словото днес“, но сериозен лит анализ просто няма къде и затова се отказват. А не може да има литература без да има оценка за нея, добавя доайенът на литературната критика у нас. 

Целият разговор можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16