Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият роман в историята е написан от родения в Алжир философ, писател и оратор Апулей

4
Н.Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир (с микрофона)
Снимка: Ивайло Хранов
На Sofia MENAR Film Festival зрителите можаха да гледат и алжирския филм "Господарката Збейда" със сценарист и режисьор Яхия Музахим.

По време на представянето на кинозаглавието пред Радио София за родината си разказа Н.Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир:

Алжир е най-голямата по площ страна на африканския континент и 10-а по големина в света. Разположен в Северна Африка, една от главните му туристически атракции е най-обширната пустиня на планетата - Сахара. Именно в Алжир се намират най-високите дюни в Африка – Пясъчното море в област Илизи.

Страната има богата, разнолика и древна култура, чиято красота наподобява съвършена мозайка. Всеки регион, всеки град или оазис е обособено културно пространство. Морето, планините, високите плата и Сахара имат своите хилядолетни културни особености.

Първите следи от алжирската култура датират от хилядолетия – това са прекрасните образци на пещерното изкуство в Тасили Н’Аджер. Част от културата на Алжир са също архитектурните паметници от различни исторически епохи, както и художествените занаяти, живи и днес в цялото си огромно многообразие. Алжирското изкуство е отражение на историята на страната и на разнопосочни културни влияния.

В алжирския литературен пейзаж има големи имена, белязали световното литературно наследство с произведения на три езика – арабски, амазигски и френски. Тук е мястото да се каже, че първият роман в историята е дело на алжирец. Това е „Златното магаре” или „Метаморфози”, написан на латински от родения в днешните земи на Алжир философ, писател и оратор Апулей. Свети Августин Ипонски, авторът на „За божия град”, е също алжирец.

През 20-ти век характерен за алжирската литература е стремежът на автори като Мохадед Диб („Северна трилогия”) и Катеб Ясин („Неджма”) към утвърждаване на националната идентичност чрез отразяването на социокултурната действителност, в разрез с обичайните клишета, залагащи на екзотиката. Други писатели, допринесли за формирането на съвременната алжирска литература, са Мулуд Фераун, Муфди Закария, Мулуд Мамери, Франц Фанон, Жан Амруш и Ася Джебар.

Богатата алжирската кухня, която принадлежи географски на Средиземноморието и Северна Африка, предлага голямо разнообразие от ястия, типични за отделните райони на страната, на основата на зеленчуци и зърнени храни, каквито в Алжир, наричан някога „житницата на Рим”, се отглеждат открай време.

От всички алжирски специалитети, най-известен е кускусът, считан за национално блюдо, както и традиционните сладкиши, а рецептите се предават устно, от поколение на поколение.

Алжирските занаяти са демонстрация на неоспоримо богатство и разнообразие на форми, техники и орнаментика. Изработените от занаятчиите предмети, имат, освен художествена, и утилитарна стойност, доколкото са предназначени за употреба във всекидневието. Украсата често съдържа мотиви, които имат специално значение и които според местните вярвания притежават силата да предпазват от злото. Наличието на множество различни занаяти има своето обяснение в разнообразието от климатични условия и природни ресурси и цивилизации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В гимназията по транспорт в Сливница учат и младежи от София

Когато човек влезе в професионалната гимназия по транспорт "Н. Й. Вапцаров" - гр.Сливница, го посреща ромолът на изкуственото водопадче, което клокочи в алпинеума на фоайето. Срещу него са разположени моделите, с които абитуриентите тази година се дипломират и това са светещи, издаващи звук и работещи мотори, фарове и други части на автомобила.  През..

публикувано на 03.06.24 в 11:32
Снимката е илюстративна

Над 50% от метротрасето към кв. "Хаджи Димитър" и кв. "Левски" е изпълнено

На бъдещата автостанция „Изток“ е предвидено изграждането на интермодален възел, докъдето ще достига и метрото, съобщи пред Радио София директорът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. „Този интермодален възел трябва във времето да се развие. В момента, ако има там метро, то няма да има кого да вози, няма да има там пътници. Затова не е..

публикувано на 03.06.24 в 10:07

Подлез или градска тоалетна

Подлезът на Ботевградско шосе при първата спирка на трамвай 22 се използва предимно за облекчаване на физиологичните нужди на столичани, които са пътували дълго от крайните североизточни квартали на София до автостанция „Изток“. Малцина са тези, които се престрашават да се впуснат в това подземно приключение с аромат на неподдържана градска..

публикувано на 03.06.24 в 09:04

Отново слънце преди обяд, следобед - дъжд

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната, съобщиха от НИМХ. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни..

публикувано на 03.06.24 в 07:35
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00