Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече проблеми сe трупат около приема в първи клас

Ново недоволство и разгорещени дискусии назряват в интернет пространството – в различни групи в социалните мрежи и форуми, след като изтече срокът за прием на писмени становища по проекта на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.  Някои социални критерии за прием на деца в първи клас бяха определени за дискриминационни и Общинския съвет получи двумесечен срок да напише мерки за равен достъп до образование за всички деца, пише БГНЕС. 

В мотивите на проекта е записано, че ще се въведат ясни правила за прием във всички общински училища – на територията на Столична община те са 158. Системата трябва да въведе единни и недискриминационни критерии, като стремежът е да се избегне концентрирането на ученици само в определени училища и наличие на свободни места в други, като ефективно се усвои наличния на СО сграден фонд.

Според новите правила децата се разделят в четири групи според постоянен и настоящ адрес. Ще се взема предвид адреса, на който е регистрирано детето, а не родителя. Така едно дете няма да кандидатства и с адрес на майката и с този на бащата, което води до дискриминация на деца със самотни родители например. Проблемът е, че адресната регистрация на детето не се променя автоматично с подмяна на адресната регистрация на майката, а се променя при поискване.

Отпадат действалите досега допълнителни критерии за месторабота на родителя в района на училището както и критериите, въведени от самите училища като родители държавни служители или лекари в общински болници.

В правилата за прием в първи клас в София се определят и прилежащите райони на училищата. Сега те са очертани така че в тях да попадат най-близките улици, независимо дали са в друг административен район. Така се цели да се избегнат парадоксите на живеещи до училището деца, които биват „прередени”, защото се водят в друг район.Предложенията обаче отново срещат недоволството на столичани, които ги определят като дискриминиращи и ограничаващи конституционното право на всяко дете за достъп до образование, тъй като системата ще дава достъп до определени училища само на живеещите в близост до него, а в София не всички училища са добри.

В сайта на Столичната община са публикувани вече десетки становища на граждани, които поставят редица въпроси и описват случаи от практиката, при които критериите се оказват неподходящи. Дори при изискването за 3-годишна уседналост се получават доста странични затрудения, като това, че може родителите на едно дете да са закупили ново жилище в определен район в последните една или две години. Едно от предложенията на родители еда се включи клауза, ск която може с документ да се докаже закупуване на имот през последните 3 години. Десетки също са предложенията конкретен прилежащ район на обхваща повече от едно училище.

Като цяло родителите настояват да не се прилага като водещ критерий изкуствено приложеното и крайно субективно райониране, а да се взима под внимание административния район, в който семейството е регистрирано, живее и плаща данъци. Това не би било в разрез с предложението децата да посещават кварталното училище, а в същото време, все пак хората ще имат избор и ще се спрат на най-подходящото учебно заведение с оглед на местоживеене, месторабота, удобен градски транспорт, брат или сестра, които учат в същото училище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат дигитален хъб в Индустриален парк София-Божурище

„Национална компания индустриални зони“ към Министерството на икономиката и индустрията ще започне изграждането на Регионален център за дигитални решения и иновации на територията на Индустриален парк София-Божурище. Срокът за изграждане на дигиталния хъб е 36 месеца. Проектът е за над 6 млн. лева и средствата ще бъдат осигурени по програма „Научни..

публикувано на 21.10.24 в 18:50
Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов

Кмет на годината звучи като индивидуална награда, но е на цялата администрация

Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов е победител в категорията „Кмет на годината“ на средна община от националния конкурс „Кмет на годината 2024”, организиран за 12-та поредна година. В надпреварата имаха право на участие всички 265 кметове на общини в страната. Победителите във всяка категория са трима - за малка, средна и голяма община, според..

публикувано на 21.10.24 в 18:14

Регистрираха слабо земетресение близо до София

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано близо до Перник и София този следобед, съобщава БГНЕС. Земният трус е регистриран в 14.11 ч. местно време. Епицентърът е на изток от село Студена, Пернишко, в язовир “Студена”. Няма данни за материални щети.

публикувано на 21.10.24 в 17:54
Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса

Какви са модните тенденции в предстоящия есенно-зимен сезон?

Отмина Седмицата на модата в Париж и съвсем тематичен е разговорът за модните тенденции в предстоящия есенно - зимен сезон, за който разказва Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса. За цветовите гами в дамското и мъжко облекло, характерни за различните модни стилове, какъв тренд обувки да предпочетем за сезона, на какви материи да заложим?..

публикувано на 21.10.24 в 17:39
Инж. Владимир Александров

Инж. Владимир Александров: Гражданите са най-точният компас за управлението

Етрополе за първи път има кмет, който е награден в национален конкурс и дейността му е призната и забелязана в цялата страна. Инж. Владимир Александров е „Кмет на гражданите“ , една от престижните награди в националния конкурс „Кмет на годината 2024“ в категория "Малка община".  Конкурсът се организира за 12-а поредна година, а победителите се..

публикувано на 21.10.24 в 17:36
Актьорска среща: Крис Илиев и Ана Пападопулу

Ана Пападопулу - за киното, театъра и проблемите на съвремието

Актьорска среща в петък вечер в предаването “Добър вечер, София“. Актрисата Ана Пападопулу гостува на Кристиян Илиев, който освен като радиоводещ, познаваме и от театралната сцена. Тя разказа за своето начало в театралното изкуство, което се случва в ранните й ученически години, когато започва да учи в театралната паралелка на 22-о средно..

публикувано на 21.10.24 в 16:47

София ще бъде домакин на форума „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“

София ще бъде домакин на Националната конференция „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“. В рамките ежегодния си форум, Коалиция за медийна грамотност (КМГ) ще представи интерактивна карта на медийната грамотност в България . Картата е разработена от КМГ с цел да даде видимост на организациите и инициативите, които през..

публикувано на 21.10.24 в 16:07