Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 100 годишния юбилей:

Музикалният театър привлича публиката с нови постановки на най-обичаните заглавия в оперетата

Гост в "Радиокафе" е диригентът Огнян Митонов

диригент Огнян Митонов държи партитурата на оперетата "Маркиз Бонели"
Снимка: Олга Добрева

На 10 февруари се навършват 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство у нас. Националния музикален театър "Стефан Македонски" отбелязва този внушителен юбилей с редица нови постановки на  най-обичаните оперети у нас. Тази вечер на 9 февруари от 19 часа е началото на "Една нощ във Венеция" от Йохан Щраус, с режисьор Светозар Донев, диригент Огнян Митонов. 

В навечрието на празника "Радиокафе" с водещ Лилия Големинова гостува на Музикалния театър в неделя. Специален гост бе диригентът, който е част от трупата на театъра повече от 15 години и поставя редица обичани заглавия Огнян Митонов. Маестрото ни показа едно от съкровищата, които пази фонотеката на театъра -  партитурата на първата поставена оперета у нас "Маркиз Бонели" с оригинално заглавие Шансонетката.  Партитурата е отпечатана 1894 година, донесена от Ангел Сладкаров, изиграна е 15 години по-късно. В разговора участва и актрисата  и режисьор на детски спектакли Юлия Маринова

С тази партитура, с това произведение се е сложило началото на професионалния оперетен жанр в България, с професионална трупа, изиграно е преди точно 100 години, разказа Огнян Митонов. 

На 10 февруари ще бъде изнесен концерт "Тържесветно честване на 100 години от първия оперетн спектакъл". Тази партитура е доказателсвто за вековната история на театъра. Тя показва колко много години тука се е правело изкуство на високо и професионално ниво, коментира маестрото. 

„Ние сме много щастливи като едни продължители на този жанр сега честваме тези сто години като част от екипа на Музикалния театър, което е голяма чест, за мен също в частност“, признава Огнян Митонов, който е част от трупата на театъра повече от 15 години и е поставял редица заглавия като „Хубавата Елена“, „Орфей в ада“, „Виенска кръв“, „Българи от старо време“, „Една нощ във Венеция“

Тази постановка на „Орфей в ада“ от Жак Офенбах, която направихме в края на месец октомври е неслучайно включена в афиша на Музикалния театър точно в годишнината на честването. Ние имаме двоен юбилей, освен 100-годишнината от началото на музикалното професионално изкуство в България, се отбелязва и 160 години от създаването от считаната за първа оперета в Света „Орфей в ада“ от Жак Офенбах, което е голяма чест за нас“, каза маестрото.

Това е заглавие, което е изпълнено със страшно много енергия, страшно много чар, то е искрицата, от която се вижда, че се е зародил целия жанр след това, допълва диригент Митонов.

Постановката се радва на голям интерес от страна на публиката, а следващия спектакъл ще бъде на 13 февруари в Музикалния театър. Друго заглавие, което радва публиката на театъра е оперетата „Българи от старо време“, чийто нов прочит на диригент Митонов ще бъде представен пред публиката през месец април. 

Това е топ оперетата като най-харесваното българско заглавие . Тук в театъра има 5 постановки, до тази предната, която играхме. Обикновено много дълги години се играят. Наистина много харесвано и заслужава да присъства в афиша на нашия театър. Винаги всички екипи, всички участващи, тези които го сътворяват , във всяка нова постановка участват с голям интерес с голямо отдаване, разказа диригентът.

В юбилейната програма на Музикалния театър е заложена  нова постановка на "царицата на оперетите"- „Царицата на чардаша“. 

На въпроса възроден ли е интересът към оперетното изкуство, актрисата Юлия Маринова-гост на "Радиокафе" отговори: 

През последните години е повече публиката и аз имам чувството, че наистина се завръща публиката и дано да е така, защото има още какво да и покажем, така че ги каним да присъстват да бъдат с нас, ще бъдат доволни и така ще забравят грижите си, защото нашето изкуство е такова. Забравяш целия свят и наистина това те прави по-добър по-щастлив и повече усмивки трябва да има и позитивизъм, сред хората, така че трябва да присъстват и да работим за тях.

Пълни са салоните и другото е, че много млади хора идват, включително и на класическите заглавия, което е много радостно. Ето сега на „Орфей в ада“ ми прави впечатление, че има много млада публика. Можеби това се дължи и на факта, че има и модерни технологии в постановката като 3Д Мапинг и Мултимедия и съчетанието между класика и модерни средства е наистина една добра насока, която явно се оценява и от младата публика. Също и Българи от старо време се оценява от целия диапазон публика, който може да присъства, обобщи маестро Митонов.

Диригентът припомни, че оперетата е едно комплексно изкуство, което изисква от всички участници да работят в екип. Всички, които работят тук обичат това изкуство и затова се получават такива добри спектакли, казва с усмивка маестрото.

Елате в музикалния театър, защото говорим за любов, пеем за любов, всичко е любов животът е любов!

Целият разговор можете да чуете и видите във видеото. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49