Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Ако Лондон ни наложи санкции, ще отговорим със същото

| обновено на 13.03.18 в 19:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да помогне на Великобритания в разследването на покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал, ако Лондон отправи запитване в съответствие в предвидените в Конвенцията за забрана на химическите оръжия процедури. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров в отговор на отправения от британския премиер Тереза Мей ултиматум до края на днешния ден Русия да обясни как използваното при покушението нервнопаралитично вещество се е оказало на британска територия. 

Лавров обясни, че Москва няма как да изпълни ултиматума на Тереза Мей, защото Великобритания отказва да предостави на Русия образци от нервнопаралитичното вещество „Новичок“ и така самата тя нарушава Конвенцията за забрана на химическите оръжия. "Ако бъдат изпълнени предвидените в конвенцията процедури, уверявам ви, че Руската Федерация ще изпълни задълженията си и ще отговори на съответното запитване в срока, предвиден за подготовка на отговор", посочи още Лавров и окачестви обвиненията на Лондон като "слухове, раздухвани от прически всички членове на английското ръководство".

Русия предупреди, че няма да остави без отговор евентуално решение на Великобритания да ѝ наложи санкции заради случая „Скрипал“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова даде да се разбере, че лицензите на всички британски медии за работа на руска територия ще бъдат отнети, ако телевизионният канал Russia Today загуби своя във Великобритания.

Междувременно, председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко обвърза обвиненията на Великобритания с президентските избори в Русия на 18 март. Отхвърляйки ултимативния тон на Лондон, тя увери, че хората в Русия не се поддават на манипулации и сами ще направят своя избор в неделя.

Според Москва, в случая „Скрипал“ Лондон се опитва да я дискредитира пред света. Солидарност с Великобритания и призиви за наказание на виновниците за покушението, изказаха външните министри на Германия и Франция, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Британският посланик в Москва Лори Бристоу на влизане в руското Министерство на външните работи

Руското външно министерство повика за обяснения британския посланик в Москва

Руското външно министерство е повикало за обяснения британския посланик в Москва Лори Бристоу. В понеделник Лондон излезе с официална позиция, че Русия вероятно е намесена в отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.  По-рано..

публикувано на 13.03.18 в 13:55
Амбър Ръд

Извънредно заседание на комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра" по случая "Скрипал"

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд проведе ново извънредно заседание на комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“ по случая "Скрипал“, след което заяви, че от руска страна вече има реакции и се очаква отговор от Кремъл до..

публикувано на 13.03.18 в 17:39