Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият човек на Марс може да е българин

Снимка: pixabay.com
Днес отбелязваме Международния ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 година руският пилот Юрий Гагарин става първият човек, пътувал в Космоса и направил 108 минутна обиколка на Земята с космическия кораб „Восток“. Осем години по-късно Нийл Армстронг стъпва на луната с "Аполо" 11.

От тогава до сега няколко пъти хора са кацали на луната, а над 190 държави от цял свят имат свои космонавти. В открития космос има изпратени и десетки спътници.

България също има своя принос със своите двама космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Освен това, преди близо 50 години се създава Институт за космически изследвания и технологии към БАН. Според проф. Петър Гецов, който е директор на Института, много от съвременните технологии се развиват благодарение и на космическия сегмент.

Само преди около 2-3 седмици в България бе Бас Лансдорп, който е основател на най-голямата частна инициатива за заселване на Червената планета - "Mars One". До момента за участие са се записали 250 000 души, като 100 от тях са българи.
У нас, преди около година, астрофизикът Тихомир Димитров създава Космическа академия, където се обучават деца на възраст от 6 до 12 години.
Тихомир Димитров смята, както и повечето учени, че човек ще стъпи на Марс след 10-15 години и според него има голям шанс това да е българин. В Космическата академия дори са организирали конкурс за най-добра детска рисунка, чиято тема е „Първият марсиански град“.

Още - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07
Елисавета Иванова

Къде и как да се ограмотим финансово

За 12-а поредна година в София ще се проведе най-голямото събитие за финансова грамотност в България, организирано от младежи за младежи - „ Левчето ” . Елисавета Иванова от студентската организация AIESEC in Bulgaria ни въвежда в дебрите на финансите: "Винаги виждаме тревогата сред младите да управляват парите си и да извличат максимума от..

публикувано на 19.10.24 в 09:50