Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданската енергийна общност – гаранция за фиксирана и дълготрайна цена на електроенергията

"Гражданските енергийни общности" е темата на поредното издание на рубриката "Мисли в зелено", която се осъществява между Радио София и "Соларна академия - България". Гражданската енергийна общност е вид кооперативност между различни битови, бизнес потребители, заедно или без общината, на електроенергия, обясни д-р инж. Веселин Тодоров от "Соларна..

публикувано на 06.03.25 в 11:48
Георги Колев

Столичната община ще предоставя павилиони на хора с увреждания за търговска дейност

Столичната община ще отпуска павилиони на пазарите в София на хора с увреждания, които развиват търговска дейност. Това съобщи пред Радио София председателят на Съюза на инвалидите Георги Колев. "Да извършват търговска дейност, било то предлагане на артикули, които произвеждат, картини или нещо друго. Тепърва предстоят разговори. Поканата е..

публикувано на 06.03.25 в 09:58

Пореден бойкот срещу големите търговски вериги и банките

Четвърти бойкот на големите търговски вериги е обявен за днес. За втори път ще има бойкот и срещу банките. Според бившият омбудсман Мая Манолова, масовото намаление в супермаркетите през миналия четвъртък е пряк резултат от бойкота. 70% от всичко, което беше продадено в този ден, беше на промоция, докато в Западна Европа делът на..

публикувано на 06.03.25 в 08:11

Слънце и пролетни температури, в София - около 17°

Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 15° и 20°, в София -  около  17°, съобщиха от НИМХ. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 7°. По Черноморието ще бъде..

публикувано на 06.03.25 в 07:35

Без вода остават части от "Дружба 2", "Младост 3", Световрачене и Сеславци

Във връзка с подмяна на спирателни кранове по ул. "Бъднина" и ул. "Акад. Румен Цанев", от "Софийска вода" предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването в ж.к. "Младост 3"  от 10:00 до 20:00 часа в района между: ул. „Акад. Румен Цанев“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Свето Преображение“ и ул. „Д-р. Атанас Москов“. Заради..

публикувано на 06.03.25 в 07:25

"Форум", 05.03.25: Какво (не) правим за славата на България?

Във второто издание на "Форум" тази седмица д-р Галя Манчева и Ирина Илиева бяха провокирани и коментираха следните теми: Кое създава идентичността ни като българи ? Уникалните богатства и качества на родината като местоположение, ресурси, традиции, хилядолетната история, постиженията на хората. Какво (не) правим за славата на България? Според..

публикувано на 05.03.25 в 18:25
Д-р Васил Бранков

Правилната грижа на жените за репродуктивното здраве

Какво трябва да направят жените, за да запазят по-дълго здравето си?  Катя Василева разговаря по  темата  с  д-р Васил Бранков - специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина . Разговорът започна хронологично – от най-младите, през теми за здравното образование – превенция, фертилитет, преминаването на дамите през..

публикувано на 05.03.25 в 17:20