Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи и ученици от пернишкото село Кладница обсъждаха агресията в училище

Ученици от 5 и 7 клас от училището в село Кладница дискутираха темата за агресията в училище с инспектор от "Детска педагогическа стая“ при Второ РУ в Перник.  На децата са били разяснени видовете агресия и действията на полицаите и училищното ръководство при констатиране на насилие в училищата. Обяснено им е било и сътрудничеството с Отдела за закрила..

публикувано на 08.10.25 в 11:16

Неформален арт колектив с първа изложба в София - “Фрагменти от пространства”

Неформален арт колектив ще представи на 11 октомври (събота) първата си изложба в София - “Фрагменти от пространства”. С тази изложба, колективът заявява себе си и своето място в изложбения живот на столицата. В Неформален арт колектив влизат художниците Деница Михайлова, Боряна Боко, Велина Гребенска, Илиан Урумов, Кирил Киров и Диян Ангелов, заедно с..

публикувано на 08.10.25 в 11:09
Надежда Бачева

Най-важното на гражданския бюджет е, че хората сами решават какво ще бъде реализирано

В София съществува т.нар. граждански бюджет под формата на програма “София избира”.  “Най-важното на гражданския бюджет е, че хората сами решават какво ще бъде реализирано и какво - не, чрез гласуване, т.е. те дават идеите, те гласуват, а ние осъществяваме проектите“, заяви Надежда Бачева , зам.-кмет по социалните дейности към Столичната община...

публикувано на 08.10.25 в 09:28

Глобяват търговците, които необосновано покачват цените си и не ги изписват в евро

От 8 октомври започва налагането на ефективни санкции на търговците, които не спазват разпоредбите на Закона за въвеждане на еврото в Република България. Търговците, които не изписват коректно цените в левове и в евро, ще бъдат глобявани, както и тези, които при липсата на икономически предпоставки, вдигат цените си.   Периодът на адаптация, при..

публикувано на 08.10.25 в 08:48

Камион на "Софекострой" започна да разчиства боклуците в "Красно село"

Камион на общинското предприятие "Софекострой" започна да разчиства купищата събрани боклуци в столичния квартал "Красно село", съобщи кметът на района Цвети Николаева. "Получаваме помощ от "Софекострой". Благодарим от сърце. Един от камионите, който чисти район "Красна поляна", започна да чисти и ж.к. “Славия", заяви Николаева във Фейсбук профила..

публикувано на 08.10.25 в 08:17

БАН събира езиковеди на семинар "Европейско пространство за езикови данни"

Европейското пространство за езикови данни и Институтът за български език към БАН събират експерти от българските технологични компании, публичната администрация и научните среди, за да обсъдят значението на езиковите данни за развитието на езиковите технологии и инструментите, базирани на изкуствен интелект, в България. Събитието ще се проведе през..

публикувано на 08.10.25 в 07:35

Синоптичната обстановка в България остава усложнена

През деня ще остане облачно и с валежи от дъжд, на повече места и повече по количество в Северна България. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от североизток, информират синоптиците от Националният институт по метеорология и хидрология. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 10° и 15°, а минималните - между..

публикувано на 08.10.25 в 06:45