Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комбинацията от фотоволтаици и добра изолация, води до намаляване на сметките за ток

"Енергийната ефективност в индустрията и дома" е темата на третото издание в рубриката "Мисли в зелено", която се осъществява между Радио София и Сдружение "Соларна академия - България". “Използването на фотоволтаици, както и добра изолация, помагат както за индустрията, така и за домакинствата на хората. Използването на енергийните източници доста..

публикувано на 23.01.25 в 10:19
Столично предприятие за третиране на отпадъци, видяно от дрон

Столичното предприятие за отпадъци пести ток с нова фотоволтаична система

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) завърши монтажа на нова мрежово свързана фотоволтаична система за собствено потребление. Системата, състояща се от 3356 фотоволтаични модула с капацитет 1862 kWp/час, е част от стратегическите усилия на Столична община за намаляване на разходите и въглеродния отпечатък. "Един от основните ни..

публикувано на 23.01.25 в 09:24

НИМ с изложба на откритите през 2024 г. археологически находки

Голяма изложба "Древни находки и нови открития. Археологически сезон 2024" отваря врати днес в 16.00 часа в залата за временни експозиции (етаж 3) на Националния исторически музей. През 2024 г. Националният исторически музей проведе археологически проучвания и теренни изследвания на 22 обекта. В резултат на тях са открити над 1400 движими културни..

публикувано на 23.01.25 в 08:56

Правителственият самолет ще прибере двамата български моряци, които бяха държани в плен в Йемен

През днешния ден правителственият самолет ще прибере двамата български моряци, членове на екипажа на кораба „Галакси Лийдър“, които бяха задържани в плен в Йемен. Очаква се капитан Любомир Чанев и старши-помощник капитан Данаил Веселинов да кацнат на родна земя днес следобед.  По разпореждане на министър-председателя Росен Желязков правителственият..

публикувано на 23.01.25 в 08:49

МОН работи за развитие на образователните технологии и технологичния трансфер

Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката работят активно за развитие на образователните технологии и технологичния трансфер. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на най-голямото изложение за иновации в образованието BETT 2025 в Лондон. Той откри българския щанд, организиран от..

публикувано на 23.01.25 в 08:28

Облачността ще се разкъсва и намалява до сънчево време

В сутрешните часове в низините, котловините и протежението на р. Дунав ще има мъгла и намалена видимост с ниска облачност. Около обяд видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, за София – около минус 3°, максималните - между 7° и 12°, за София - около 7°, съобщават от Националния..

публикувано на 23.01.25 в 07:15

"Форум", 22.01.25: Президентът Румен Радев и политиката, която води вече 9 години

Тази вечер седмичните коментатори във "Форум", заедно с водещия Константин Лавсов, обсъждаха някои злободневни теми и припомниха близкото минало: коментар за президента Румен Радев и политиката, която води вече 9 години; до каква степен сме се развили като гражданско общество; за корупцията и за предприемачеството в България; войната в..

публикувано на 22.01.25 в 18:35