Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димов: Зрителите трябва да отиват на изложба, като на театър. Подготвени

Верен съм на моето родно място

Иван Димов - "Автопортрет"
Снимка: архив
Изложбата в галерия "Академия" не е нито ретроспективна, нито юбилейна. Просто искам да изложа картини в академията, където работя. Така проф. Иван Димов обяснява представянето на новата си изложба, за която рисува картини две години. По думите му темите, които са пресъздадени върху платното, са много лични.

От портретите на най-близките - майка му и баща му, през пейзажите от родния ямболски край до автопортретите. За първи път в експозицията има и много портрети. Сред тях на Иван Андонов, Георги Господинов, Деян Енев, Йоана Буковска, Владимир Зарев и Мирела Иванова, на Цветана (съпругата на художника, на която е посветена изложбата).

След края на изложбата (1 юни 2018), художникът казва, че картините ще отидат на тавана, където отлежават като вино. Към някои след време се връща, за да ги редактира, други остават така, както ги е нарисувал първоначално. Споделя, че не обича да продава, но когато все пак някоя картина я откупят, душата му е болна най-вече заради това, че не познава достатъчно купувача. Приятно му е, когато творбата му отива при човек, който разбира от изкуство.

Въпреки че живее в София от 1957 г. никога досега не е рисувал нещо софийско. Определя го като грях, но истината е, че остава верен на родния край. Даже и когато през лятото отива на вилата си в Горна баня, отново рисува пейзажи от ямболско.

Колкото до това, което би искал да нарисува, художникът казва, че е замислил да направи цикъл с портрети на приятели, макар за съжаление повечето от тях вече да не са тук. И все пак много би искал да направи изложба "Моите приятели", защото приятелството е съпричастност, споделяне, възможност да поискаш и да дадеш съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22