Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радина Велчева - жената, която променя съдби

10 000 деца са родени през последните 9 години чрез фонд "Инвитро"

Снимка: Facebook
Тя е търпелива, фина и верен приятел. Тя е жена с номинация "Човек на годината" и награда "Жена на годината". Тя е жената, която промени съдбата на много бездетни семейства в страната. Тя е основателят на фондация "Искам бебе". Тя е Радина Велчева.

Радина Велчева е родена в Добрич през 1972 година. Кръстена е на баба си Рада, а името й предопределя да носи радост години по-късно. Разказва за детството си с онова топло чувство, което е присъщо за хората, израснали преди 1990 година. Припомня си игрите на ластик, въже и чилик до късно вечер.

"Детството ми беше много весело и много щастливо. Без таблети и дигитален свят. От онези години имам само хубави спомени".

Споделя, че всяка сутрин, още от първи клас, е пътувала сама с автобуса по половин час до училище.

Пристига в София през 1990 година. Първото й усещане за града е, че е голям.

"До този момент бях идвала в София само веднъж - през 1986 г., за да участвам в предаването "Юноша" по радио "Христо Ботев".

Веднага е приета в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология. С усмивка споделя, че годините в университета са й донесли най-големите приятелства, които е запазила и до днес.
По това време започва да се занимава с журналистика в младежкото радио "Гага".

"Започнах през 1993 г. и там се запознах с моя съпруг Божидар. Събирахме се и пишехме смешки. Бяхме водещи всеки понеделник на едно предаване. Тогава още не бяхме гаджета. Малко след това се харесахме и на 1 юни 1996 г. се оженихме", спомня си Радина.

Веднага започват опитите за бебе, което в продължение на няколко години така и не се случва. Споделя, че всички обстоятелства и запознанства тогава предопределят живота й след това. Невъзможността за собствено дете я подтиква, заедно с още две приятелки с подобни проблеми, да създаде фондация "Искам бебе".

"Всички мои колеги и приятели се запалиха по каузата "Искам бебе", защото знаеха моя път. Аз реално до тогава вече 10 години бях ходила по мъките, за да ми се случи бебе, което така и не се случваше. Срещнах подкрепа отвсякъде. И до ден днешен е така".

Създаването на фонацията "Искам бебе" е само началото на това, което ще се случи в следващите години. Много срещи, много приятелства, много добрина и сбъднати мечти. С помощта на Антония Първанова, която по това време е депутат в Народното събрание, започват да работят по проект, който да бъде Държавен фонд и да може да финансира семейства с репродуктивни проблеми. Само за три месеца, на 1 април 2009 г., фондът започва да функционира. Това е и времето, в което Радина става много специален човек за семействата с подобни проблеми в страната, защото винаги намира начин да им помогне. И плаче, и се радва с всяко едно родено бебе, било то и на непознати за нея хора. В борбата за дете при много семейства, Ради става част от семейството и прителите.

В много градове в страната започват да работят общински фондове, които са в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Стартира и Национална донорска програма на „Искам бебе“. Неуспорим факт е, че една от най-големите роли на "Искам бебе" е, че в България спря да се говори за безплодието като за присъда.

"Основното нещо, което правеше впечатление на всички, е, че ние излизаме с лицата си и говорим много спокойно за този проблем, който наистина е зловещ. Външно ние не сме инвалиди. Това е една вътрешна инвалидност, която може да съсипе целия ти живот като жена. Самият факт, че ти много искаш да станеш майка, а това не се случва, се отразява по много страшен начин в целия ти жовот - и в работата, и в общуването с приятелите, и със семейството", споделя Радина.

След хиляди срещи и приятелства чрез фондация "Искам бебе", съдбата я отвежда до най-великата среща в живота й - тази с нейните деца. Заедно със съпруга й Божидар осиновяват две деца - Йоана и Симеон.

"Никак не беше лесно това решение - да осиновим дете. И затова винаги казвам на жените, които се обръщат към мен за съвет: Решението за осиновяване на дете не трябва да дойде след последния неуспешен опит инвитро. Осиновяването на дете е кауза, една мисъл, едно твърдо взето решение в най-радостния момент от твоя живот. Тогава трябва да се случи. Съвсем осъзнато".

Такава е Радина Велчева - скромна, добра и емоционална. И приятел в очите на много семейства. Допуска те до себе си, до страховете и надеждите й. И ставаш нейн верен приятел. И тя - твой. Вярвам, че и аз срещнах такъв.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31