Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скаутското движение калява тялото и духа

Снимка: Facebook

Завършваме седмицата в „Радиоприемница“, посветена на извънкласните дейности, с разговор за скаутското движение.
Гости в студиото са Румен Пущаков - председател на Централния младежки клуб на скаутите в България и Михаела и Виктор Тодорови, ученици и челнове на клуба.

"Идеята за духовното и физическото израстване стои в основата и на нашата организация, каза Румен Пущаков. Тази е и причината, поради която, за да могат децата да израснат физически, да развият своите духовни качества, потребности и възможности, ние ги извеждаме извън големия град".

"Организираме ги в най-различни лагери, екскурзионни летувания. Там те намират себе си, намират свои приятели, учат се да мислят самостоятелно, да решават сами казуси, проблемни ситуации, отделно от това научават много от нашите планински инструктори и водачи, които ги водят в планината, учат ги на ориентиране, на алпийски възли, на долекарска помощ и така нататък“, разказа председателят на Младежкия централен клуб на скаутите.

Централният младежки клуб на скаутите е неправителствена организация, която съществува от вече 12 години. Неин основател е Румен Пущаков. Децата, които посещават лагерите са на възраст от 6 до 12 години. Организацията си съдейства и с училищата, а  клубът организира екурзионни летувания в Осоговската планина, в Родопите и в Пирин.

"Километрите, които изминаваме на ден, са между 12 и 15", обяснява Румен Пущаков.

Михаела е 12 години, а брат ти Виктор е на 9. Каката започва да ходи на лагери преди 3 години, а Виктор преди две. Инициатор на заниманията е майка им, която ги записва на лагери.
"Учим се на много нови неща - стреляне с лък, с пушка, с пистолет, ориентираме се с компаси и карти", разказа Михаела.  
"Всеки ден правим подоходи сред природата, сред чист въздух“, казва Виктор.

******

Началото на скаутското движение в световен мащаб е поставено на 1 август 1907 г., когато на о. Браунсли, в залива Пуул, графство Дорсет, се открива първият експериментален скаутски лагер, продължил до 9 август.

Инициатор на събитието е лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, признат за основател на скаутизма. Неговият рожден ден, 22 февруари, е обявен за Световен ден на скаутите. Идеята на лорда е да се подпомогне духовното и физическо израстване на младите хора, чрез членуването им в аполитична, демократична и образователна организация, освободена от всякаква религиозна и расова обвързаност.

В България скаутската идея се появява през 1911 година. Тогава полковник Никола Жеков, командир на Първи пехотен полк и бъдещ главнокомандващ на армията, създава в София първия отряд разузнавачи. Избухването на Балканската и Междусъюзническата война обаче спират развитието на движението за няколко години.
В превод “scout” означава разузнавач, следотърсач и изследовател.

Още за скаутското движение у нас - вижте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надеждза Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14

"Списък на всички страхотни неща" е представление, което може да има терапевтична функция

Моноспектакълът на Милко Йовчев "Списък на всички страхотни неща" е в афиша на Театър 199 и през месец юни . Това е представление изградено на принципа на импровизационния театър и публиката се превръща в "съучастник" в колкото забавното, толкова и докосващо душата изживяване . Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за..

публикувано на 04.06.24 в 11:48
Софийски подлез до Централна гара, превърнат от бездомници в спалня

Кметът Момчил Даскалов: Добри са подлезите, през които минават хора

Подлезът до Централна гара продължава да е язва. За да стане по-приветливо място, то трябва да се обживи и поддържа. Пространството около ротондата и подстъпите към трамваите може да стане привлекателно и за бизнес, и за инвеститори, но трябва да има човекопоток. Това коментира пред БНР-Радио София Момчил Даскалов, кмет на район..

публикувано на 04.06.24 в 10:08

Лечението с антибиотик след ухапване от кърлеж не е задължително

В този епизод водещ специалист по клинична лаборатория пояснява трябва ли да пием с антибиотик веднага след ухапване от кърлеж , дори след като сме установили с лабораторно изследване, че кърлежът е заразен? Ще научите още как да разчитаме правилно резултатите от различни лабораторни изследвания и как се формират референтните стойности? З ащо не..

публикувано на 04.06.24 в 09:28