Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галеристите Милен Петков и Лина Стефанова: Младите творци трябва да се подкрепят

4
художниците и галеристи Милен Петков и Лина Стефанова
Снимка: Олга Добрева



Приемаме младите автори с отворени обятия, това каза галеристът и художник Милен Петков, който заедно със съпругата си Лина Стефанова бяха домакини на неделното "Радиокафе" на 20 май. Предаването се излъчни от една от столичните галерии. 

Милен Петков е собственик на галерия, завършва стенопис в Художествената академия "Борис Денев" във Велико Търново при Никола Гелов и усвоява занаята на сграфитото. 

Благодарение на него започнах още като студент и реализирах доста работи в Чирпан в музея на Яворов направих първия си стенопис, сграфито. След това работих и на други места, в църкви също. Последната ми работа беше в Котел в музея на Раковски. Направихме един пантеон с един витражен кръст огромен, просто разширихме пространството визулано там с единствената цел хората да могат да се насладят на тази атмосфера, която цари при този герой за мен, страхотен“, разказва художникът.

Преди 5 години заедно със своята съпруга Лина Стефанова решават да отворят своя галерия, където да излагат свои картини, не само техни, но и на колеги и приятели. Милен споделя, че началото е било много трудно, заедно с жена му от хора, изцяло посветени на изкуството е трябвало да започнат да разбират и от търговия.

Художникът сам за себе си си живее в един свят, който си е негов, но изведнъж като излезе публично, когато стане галерист много съдби зависят от него, не можеш да ги пренебрегнеш, те са ти колеги. От там започна и трудността, някои не искаха да ни дават своите произведения, подценяваха ни, че при нас няма да върви, както в големите галерии.“, спомня си Милен.

Снимка

В началото галерията беше с 4 стени и десетина картини. Тръгнахме емоционално, да направим нещо. Но още в следващите дни видяхме колко е трудно. Идваха при нас различни художници, но не всички се вписаха. Имахме и много помощ от различни хора- Кръстьо Капанов, Никола Ангелаков, Иван Додов, много са“, допълва галеристът.

Постепенно се създаде една атмосфера на приятели, тук всички сме приятели и приложниците, и керамиката и витражите, и дърворезба. Който дойде като че ли диша някакъв въздух и го прави добър и затова ни дават някак си истински, искрени неща, казва художникът.

Постепенно обаче хората започват да се доверяват на Милен и Лина и дори някои от посетителите, любители на изобразителното изкуство предпочитат да посещават по-млаките галерии, а дори и някои художници предпочитат да оставят творбите си там.

Тръгнаха нещата, хората ни научиха и предпочитат да идват в такива малки места, където могат да пипнат картината и да се чувстват по-близко до изкуството“, обяснява галеристът.

Милен Петков разказа, че в неговата галерия свои произведения излагат както големи имена, така и прохождащи художници, тъй като двамата със съпругата му гледат да се отнасят с разбиранеи към любителите на изобразителното и приложните изкуства, тъй като не всеки може да си позволи да си купи картина. 

Има договаряне, даваме на изплащане. При нас идват и по-заможни и по-бедни хора, които пък много ценят изкуството, теглят заеми, за да си купят картина за внука или за внучката и не може това да не рефлектира при нас. Ние сме преди всичко художници и сме винаги отворени към хората“, обяснява Милен Петков.

Отворени сме и за млади и за неизвестни автори, не търсим всеки да е завършил, може и да е самодеец. Какво значи самодеец- човек, който се учи да рисува и е постигнал нещоПодаваме им две ръце, не една. Важното е да харесаме работата, да е искрена, да е искрена, да е направена с любов и по този начин го приемаме човека“, казва галеристът.

Милен Петков и Лина Стефанова са заедно и като партньори в живота още от студентските си години. Имат двама сина и един внук.

Изкуството ни обединява, не се караме много по тая тема, казва Милен с усмивка за съпругата си Лина. Двамата решават да живеят извън столицата, на село, където се радват на спокойствие и природа. Нашите кавги са за цветята, аз харесвам едни, тя други и така, смее се Милен.

Лина Стефанова е художник, завършила е живопис също в Художествената галерия "Борис Денев" .  Занимава се със стъклопис, работи също с витражна техника.

Едни от първите ми работи бяха върху стъкло и после започнах да правя картини върху стъкло. Те са малко по-трудоемки, но стават много интересни, разказва художничката.

 Сред любимите  творения на Лина са изрисуваните чаши за вино и гарафите за вино. 

Снимка

„В началото, когато открихме магазина нарочно го кръстихме арт галерия, именно защото с картини смятах, че няма да може да просъществува. Картината сама по себе си е много специфичен подарък, който трябва да купи и могат да се намерят много различни вариации. Понеже винаги съм харесвала многото допълнения и към тоалети и за дома като подарък и затова започнахме да събираме автори като в началото бяхме само аз, Милен и още няколко наши сподвижници.“, спомня си Лина.

Художничката също като мъжа си смята, че младите таланти трябва да се подкрепят.

Съвсем млади автори като дойдат сваляме някой по-утвърден от витрината, той не се сърди и слагаме картините му на сцената, на витрината, само и само хората да го виждат и той да върви“, казва Лина.

Лина Стефанова с водещата Анелия Торошанова

Лина и съпругът и Милен казват, че за да бъде изложена една картина в тяхната галерия, не е нужно да е нарисувана от професионален художник.

Когато една картина те привлече визуално и изглежда добре, може да привлече вниманието и да бъде поставена в една къща да стои добре, не ни интересува какъв е човека (по професия), какво е завършил“, смята Лина.

Самата художничка си спомня как преди години е ходила да предлага свои картини в различни галерии и е получавала отказ от галеристите.

Те дори не искат да погледнат това, което имаш да им покажеш. С пренебрежение отрязват и именно поради тази причина решихме да не бъдем такива към нашите колеги“, споделя Лина.

Целият разговор можете да чуете в звуковите файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59