Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от смъртта на автора на "Един завет" Иван Йончев

Иван Йончев
Снимка: архив

На 26 май се навършват 100 години от смъртта на Иван Йончев - поетът, написал стиховете за бойния марш "Един завет". И не само. "Не са много у нас авторите, чиито творби носят озарението на творческо вдъхновение, а са останали в забвение. За съжаление един от тях е рано починалият Иван Петров Йончев, за когото тогавашната критика дава похвални отзиви" - пише покойният професор Николай Ковачев в предговора на книгата "Завета на дедите", чието второ издание вижда бял свят в навечерието на 100-годишнината от смърта на бележития българин, благодарение на неговите потомци. 

Едва ли има патриотично настроен българин, който да не е чувал този вдъхновяващ боен марш по музика на Георги Шагунов и текст на Иван Йончев. Преди повече от сто години вестник „Военни известия”, първообразът на днешния седмичник „Българска армия”, го нарича "самобитен талант, чист от покварата на тая лъжекултура, която не малко тиня остави по нашите списания". Малцина са обаче съвременните млади българи, които знаят, че именно той е авторът на безсмъртния марш "Един завет". Лъч светлина в тунела все пак има. Младият историк Силвио Томов от години се занимава с изследване делото на Иван Йончев и на други останали в забрава български творци.


Чуйте повече в интервюто на Красимир Мартинов със Силвио Томов

Силвио ТомовИван Йончев е роден в Самоков на 3 април 1884 година. Баща му Петър умира рано и това принуждава семейството да се пресели в София, където бъдещият поет учи в Първа софийска мъжка гимназия. Едва 14-годишен издава пиесата-поема "Слепец", която предизвиква интерес. В София Иван Йончев се сприятелява с мнозина интелектуалци от онова време, а през 1904 г. заедно с тенора Стефан Македонски, чието име днес носи Музикалният театър, заминават за Загреб, за да следват певческо изкуство. Балканските войни обаче променят живота и поезията на Иван Йончев, а през 1915-а в София с много трудности успява да издаде една малка книжка, озаглавена "За Родината". Там е публикувано и стихотворението "Един завет", по чийто текст е създаден незабравимият марш на Българската армия.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02