Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни отблясъци от "Капана"

В Пловдив - като в Страсбург

За тези, които обичат малките неочаквани кулинарни отбивки, в пътуващото ни "Радиокафе" разказваме за единственото място в България, където сервират съвсем автентичните за Елзас Tartes flambées. То се намира (някак съвсем логично) в артистичния и несравним с нищо друго квартал "Капана" в Пловдив. Нашият екип попадна съвсем случайно (залутан из препълнените улички по време на Капана фест), почти в полунощ - време, в което повечето заведения сервираха вече само пиене, а ние бяхме гладни. И изведнъж се оказахме пред едно съвсем малко, много кокетно бистро, в което носеха едни голе-е-еми дървени подноси с въпросните тарт фламбе. Аз лично не повярвах на очите си - била съм в Страсбург, имала съм щастието да хапвам от този специалитет, който наистина е много вкусен и не очаквах да го открия в България. Оказва се, че въпросното бистро е стартирано от двама българи, които са живели известно време в Страсбург (между другото, това е град на границата между Франция и Германия, известен с най-добрата трамвайна мрежа в Европа, при това изцяло на трева, и с факта, че там се провеждат официалните "големи" заседания на Европейския парламент) и решили да пренесат очарованието на старинния град в Пловдив. Как?! По пътя на кулинарните изкушения. И добре им се е получило...

Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".

Снимка"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.

Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 31.01.25: ИИ и следващата технологична революция

В петък водещият Лъчезар Христов и гостите тази седмица  Георги Захариев – основател на Finance Academy, и  Алексей Пампоров - социолог от Института по философия и социология при БАН,  обобщиха всички теми от седмицата и коментираха в добавка: Държавната администрация и това какво се очаква от тях - бюджет, ефективност; Презастрояването в София..

публикувано на 31.01.25 в 18:35

В очакване на нов конкурс за главен архитект на София

Конкурсът за нов главен архитект на София се обещава от август месец. Най-притеснителното е, че има една тенденция за обезличаване на професионалната позиция на главния архитект с лозунги за това, че трябва да има намаляване на презастрояването, да се направят сложни процедури и да се спрат или силно да се намалят издаваните разрешения за строеж,..

публикувано на 31.01.25 в 17:03
Наградената състезателка по художествена гимнастика Красимира Димитрова с Йорданка Благоева

Отличиха младите спортисти в Община Елин Пелин

За седма поредна година  Община Елин Пелин  организира събитието "Спортист на годината“. Бяха излъчени победители в три официални категории -  “Индивидуални постижения“ ,“Отборен спорт“ и “Спортист – любимец на Община Елин Пелин“. Златото в категория за индивидуални постижения грабна състезателката по художествена гимнастика Красимира Димитрова...

публикувано на 31.01.25 в 16:46
Проф. Асен Дудов

Няма генетичен тест, който да покаже, че може да се развие някаква форма на рак

На 4 февруари ще отбележим Световния ден за борба с рака. През 2024 г. оценки на Световната здравна организация показаха, че през 2050 г. броят на диагностицираните случаи на рак в световен мащаб ще се увеличи с до 77% в сравнение с диагностицираните през 2022 г.  По този повод през днешния ден се проведе и дискусия “Иновативни терапии и..

публикувано на 31.01.25 в 16:35
Константин Ковачев и Кубрат Аргилашки

"Спални места" и "Ковачев Live Band" със съвместен концерт на 1 февруари

На 1 февруари, в столичен клуб, бандата "Спални места“ ще изнесе съвместен концерт с "Ковачев Live Band“, на който ще звучи много рок музика. Това е първият концерт за група "Спални места“ за 2025 г., каза пред Радио София Кубрат Аргилашки. "Имаме си и нов басист. С него пишем и нови песни, по нов албум. Решили сме тази година да е ни е..

публикувано на 31.01.25 в 15:53
Георги Иванов - писател, сценарист, драматург

"Бу и Фу и странното нещо на дървото" - за бухалите и децата без умаления, но с умиление

Писател, радиоводещ и сценарист на филми, сериали и театрални постановки, отскоро автор и на книги за деца, преди всичко баща и едно е ясно – харесва му да разнищва отношенията между деца и родители, децата и света около тях. Това е описанието в първата му детска книга "Бу и Фу и странното нещо на дървото“. История, в която става въпрос за..

публикувано на 31.01.25 в 15:22
Отломки от разбилия се самолет

Недостатъчно служители в контролната кула преди авиокатастрофата над Вашингтон

Според правителствен доклад за обстоятелствата около катастрофата, цитиран от “Вашингтон Пост” и “Ню Йорк Таймс”, контролната кула е била с по-малко хора. Имало един човек трафик-контрол, който е работил с хеликоптери и самолети, работа, която обикновено се върши от двама служителя. В заключението на доклада се посочва, че броят на служителите не е бил..

публикувано на 31.01.25 в 15:08