Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни отблясъци от "Капана"

В Пловдив - като в Страсбург

За тези, които обичат малките неочаквани кулинарни отбивки, в пътуващото ни "Радиокафе" разказваме за единственото място в България, където сервират съвсем автентичните за Елзас Tartes flambées. То се намира (някак съвсем логично) в артистичния и несравним с нищо друго квартал "Капана" в Пловдив. Нашият екип попадна съвсем случайно (залутан из препълнените улички по време на Капана фест), почти в полунощ - време, в което повечето заведения сервираха вече само пиене, а ние бяхме гладни. И изведнъж се оказахме пред едно съвсем малко, много кокетно бистро, в което носеха едни голе-е-еми дървени подноси с въпросните тарт фламбе. Аз лично не повярвах на очите си - била съм в Страсбург, имала съм щастието да хапвам от този специалитет, който наистина е много вкусен и не очаквах да го открия в България. Оказва се, че въпросното бистро е стартирано от двама българи, които са живели известно време в Страсбург (между другото, това е град на границата между Франция и Германия, известен с най-добрата трамвайна мрежа в Европа, при това изцяло на трева, и с факта, че там се провеждат официалните "големи" заседания на Европейския парламент) и решили да пренесат очарованието на старинния град в Пловдив. Как?! По пътя на кулинарните изкушения. И добре им се е получило...

Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".

Снимка"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.

Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данита Заричинова: Моделът "замърсителят плаща" мотивира хората да намаляват отпадъците

Такса битови отпадъци е основен елемент в управлението на отпадъците - с нея общините покриват разходите за събиране, транспорт и третиране на твърдите битови отпадъци. В България в момента плащаме на база данъчна оценка на имота, но отдавна се говори за реформа на тази такса и за въвеждането на модела "замърсителят плаща" или още: “плащаш, колкото..

публикувано на 24.11.25 в 16:16
Елица Павлович

Първият Интерактивен музей на “Будителките” с фокус върху Екатерина Каравелова

През 2025 г. се навършват 165 години от рождението на Екатерина Каравелова, първата защитничка на женските права в България, учителка, преводачка, писателка. Какво място заема нейната личност в първия Интерактивен музей на “Будителките”, който се намира на площад "Гина Кунчева" в София, разказва Елица Павлович от екипа на Фондация "Будителките",..

публикувано на 24.11.25 в 16:00

Шестчасов маратон по писане на писма за права ще се проведе в София

Всяка година кампанията "Пиши за права" на "Амнести интернешънъл" обединява хора от цял ​​свят, за да се борят с несправедливостта и да подкрепят хора, чиито права са застрашени. През последните няколко години действията на хора, съпричастни на инициативата, допринесоха за освобождаването активисти по света и възтържествуване на..

публикувано на 24.11.25 в 15:35
Николета Руева и Димана Георгиева

И след повече от 200 г. романът "Франкенщайн" на Мери Шели е актуален

Много изследователи определят тази книга като първия научно-фантастичен роман, готически шедьовър и основа за развитието на хора жанра. Колкото и изумително да е за съвременните читатели, неостаряващата книга "Франкенщайн, или новият Прометей" е написана от Мери Шели , когато е била едва на 18 години. Успоредно с поредната и..

публикувано на 24.11.25 в 14:35
Снимки: Сатиричен театър

В "Сатирата" - първа пиеса на Новица Савич, пропита с хумор, абсурд и доброта

"Пак плаче, но този път от щастие" е дебют на режисьора Явор Борисов. Текстът за първи път е преведен на български и поставен на наша сцена. "Сръбска театрална трупа беше гостувала във Враца. Там има фестивал на кратките форми. И всички колеги от врачанския театър бяха останали във възторг от текста. Разказаха ми, аз също се запалих, защото съм..

публикувано на 24.11.25 в 13:15

Млад мъж е бил намушкан в Студентски град

Млад мъж e бил намушкан в събота в столичния квартал Студентски град. Инцидентът е станал минути след 22 часа. Пострадалият е откаран в болница. На място са били изпратени екипи на полицията. Издирват се извършителите. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.11.25 в 13:05