Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни отблясъци от "Капана"

В Пловдив - като в Страсбург

За тези, които обичат малките неочаквани кулинарни отбивки, в пътуващото ни "Радиокафе" разказваме за единственото място в България, където сервират съвсем автентичните за Елзас Tartes flambées. То се намира (някак съвсем логично) в артистичния и несравним с нищо друго квартал "Капана" в Пловдив. Нашият екип попадна съвсем случайно (залутан из препълнените улички по време на Капана фест), почти в полунощ - време, в което повечето заведения сервираха вече само пиене, а ние бяхме гладни. И изведнъж се оказахме пред едно съвсем малко, много кокетно бистро, в което носеха едни голе-е-еми дървени подноси с въпросните тарт фламбе. Аз лично не повярвах на очите си - била съм в Страсбург, имала съм щастието да хапвам от този специалитет, който наистина е много вкусен и не очаквах да го открия в България. Оказва се, че въпросното бистро е стартирано от двама българи, които са живели известно време в Страсбург (между другото, това е град на границата между Франция и Германия, известен с най-добрата трамвайна мрежа в Европа, при това изцяло на трева, и с факта, че там се провеждат официалните "големи" заседания на Европейския парламент) и решили да пренесат очарованието на старинния град в Пловдив. Как?! По пътя на кулинарните изкушения. И добре им се е получило...

Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".

Снимка"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.

Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Георгиев

Творчески ателиета за посетителите в цветният оазис "Green Gallery"

"Добър вечер, София" казаха Яна и Роман директно от Green gallery - едно ново пространство за екзотични растения и флорално изкуство, където цветята присъстват във всякакви видове и форми. "Имаме фотография, има графика, живопис, акварел - в общи линии, без ограничения в някакъв конкретен стил, дори авторите влизат в нетипични роли, като..

публикувано на 25.07.25 в 18:03

Разширението на метрото през "Слатина" включва 6 станции и 2 буферни паркинга за 340 автомобила

Около 1/3 от метрото през "Слатина" е готово. Изграждането на трасето от 6 станции трябва да завърши през есента на 2027 г. Разширението напредва с добри темпове, констатираха днес кметът на София Васил Терзиев, проф. инж. Стоян Братоев и изпълнителния директор на „Метрополитен“ Николай Найденов, заедно с кмета на район "Слатина" Георги Илиев...

публикувано на 25.07.25 в 17:26

Частичното бедствено положение в Община Костинброд остава до понеделник

След пожара частичното бедствено положение на територията на засегнатите населени места в Община Костинброд остава до понеделник, съобщи пред БНР-Радио София кметът Трайко Младенов. В момента продължава описването на щетите. "Още очакваме от компетентните органи да ни кажат какъв е източника на възникналия пожар. Първата ни задача беше..

публикувано на 25.07.25 в 16:28

Организират кампания за възстановяване на туристическата маркировка на Витоша

Вече три години от гражданска инициатива “Княжевецъ“ организират доброволчески акции за почистване на отводнителните канавки на туристическите алеи в Княжевската борова гора - биват премахвани наноси и пясък, а материалът се връща в издълбаните от водата алеи. Целта е, те да не се увреждат от стичащата се вода. Сега е ред да се направи..

публикувано на 25.07.25 в 16:13

Димитър Петров: Ако кажа, че СОС изпраща успешен сезон, ще излъжа

Много от нещата, които искахме да решим и приемем в Столичния общински съвет (СОС) през този сезон, не можаха да станат, защото или бяха блокирани в ранен етап, или бяха саботирани в самите сесии. Съветът може да направи много неща, но политическо отношение излизаме във ваканция нито като оптимисти, нито като песимисти. Това е оценката пред..

публикувано на 25.07.25 в 15:29
Природен парк „Витоша“

"Безотговорността е най-опасната искра" - напомня кампания за опазване на горите

В разгара на активния сух и много горещ летен сезон, стартира кампания, наречена “Безотговорността е най-опасната искра“ . Темата ѝ ще бъде “Разходи се сред природата - не оставяй следи“ .  В предаването „Добър вечер, София“ разговаряме с инж. Дарин Ковачев - главен горски инспектор към дирекция Природен парк “Витоша“ , за това по какъв начин..

публикувано на 25.07.25 в 14:45

Със сатирични видеа Мими Шишкова популяризира демократичните ценности

Мими Шишкова е позната в социалните мрежи като "проклета жена".  Тя разказва политически сюжети в TIkTok видеа . Редовно качва в платформата хумористично съдържание, с което обяснява как работят някои институции или пък критикува политически партии. Случвало се е китайското приложение да свали нейно видео, но сега вече изтрива целия ѝ профил...

публикувано на 25.07.25 в 14:10