Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни отблясъци от "Капана"

В Пловдив - като в Страсбург

За тези, които обичат малките неочаквани кулинарни отбивки, в пътуващото ни "Радиокафе" разказваме за единственото място в България, където сервират съвсем автентичните за Елзас Tartes flambées. То се намира (някак съвсем логично) в артистичния и несравним с нищо друго квартал "Капана" в Пловдив. Нашият екип попадна съвсем случайно (залутан из препълнените улички по време на Капана фест), почти в полунощ - време, в което повечето заведения сервираха вече само пиене, а ние бяхме гладни. И изведнъж се оказахме пред едно съвсем малко, много кокетно бистро, в което носеха едни голе-е-еми дървени подноси с въпросните тарт фламбе. Аз лично не повярвах на очите си - била съм в Страсбург, имала съм щастието да хапвам от този специалитет, който наистина е много вкусен и не очаквах да го открия в България. Оказва се, че въпросното бистро е стартирано от двама българи, които са живели известно време в Страсбург (между другото, това е град на границата между Франция и Германия, известен с най-добрата трамвайна мрежа в Европа, при това изцяло на трева, и с факта, че там се провеждат официалните "големи" заседания на Европейския парламент) и решили да пренесат очарованието на старинния град в Пловдив. Как?! По пътя на кулинарните изкушения. И добре им се е получило...

Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".

Снимка"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.

Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествия в музиката на Средиземноморието

Отличителна черта на най-стария музикален фестивал у нас – „Варненско лято“ е международния симпозиум , който за шеста поредна година събира изтъкнати европейски музиколози в морската ни столица със специално подготвени доклади. Досегашният път на темите, провокирали създаването на доклади минава през теми като „ Творческият процес през погледа..

публикувано на 11.10.25 в 09:00
Ларгото и сградата на Народното събрание

"Форум", 10.10.25: Политически обзор на седмицата

В последния работен ден от седмицата, темите от деня в предаването "Форум“ коментираха политическият анализатор и преподавател в НБУ Любомир Стефанов и Пламен Димитров от Българското геополитичиско дружество. Заедно с водещия Лъчезар Христов, се спряха на следните теми: - Политически обзор на седмицата - кризата с боклука и последствията след..

публикувано на 10.10.25 в 20:42

Започва машинно изкърпване на най-компрометираните участъци на пътя Вакарел - Белица

Преди седмица жителите на Белица излязоха на протест заради състоянието на пътищата в района. Пътната отсечка с дължина над 63 км свързва Софийска с Пазарджишка област, като е и най-пряката връзка между столицата и град Панагюрище. Освен това пътят свързва няколко села в района с по-големите населени места. По думите на шофьори и живеещи..

публикувано на 10.10.25 в 19:51
Владимир Явашев, кметицата на Париж Ан Идалго и визуалният артист JR

Кристо и Жан-Клод, които остават завинаги част от Париж

Няколко изложби, посветени на живота и изкуството, което създават Жан-Клод и Кристо Явашев, привличат почитателите им в различни градове - едната изложба е в Париж, друга предстои да бъде открита в София, както и една изложба в Габрово. Освен това наскоро Париж кръсти нов площад на името на артистите Кристо и Жан-Клод. Площадът се намира в..

публикувано на 10.10.25 в 19:17

Сигнали заливат социалните мрежи за лошото състояние на пътя Горна Малина-Смолско

Сигнали в социалните мрежи предизвикаха дискусия относно състоянието на третокласния републикански път Горна Малина-Смолско. Дължината му е почти 33 км, като свързва населените места Горна Малина-Белопопци-Байлово и Смолско, всички от които попадат в Софийската област. В най-компрометираните участъци пътят е в окаяно състояние, осеян с дупки,..

публикувано на 10.10.25 в 18:44
Контейнери за боклук в кв.

Софиянци в битката с боклука: Стотици доброволци всекидневно се включват в почистването на "Красно село" и "Люлин"

Граждани от цяла София помагат за справянето с кризата с отпадъците в столичните райони "Красно село" и "Люлин", след като договорът с фирмата, която извозваше отпадъците изтече. Кметът Васил Терзиев отказа да приеме оферта от фирмата, която надхвърля трикратно прогнозната цена от 200 лв. на тон. Няма да плащаме такса "рекет“, обяви кметът на 5..

публикувано на 10.10.25 в 17:36

Любов Костова бе удостоена с почетен орден от Чарлз III за приноса й към науката

Любов Костова е човекът зад Софийския фестивал на науката, който догодина ще навърши 15 години - Famelab. Тя получи почетният орден на Британската империя, признание от самия крал Чарлз III, за нейната изключителна мисия – да направи науката човешка, вдъхновяваща и достъпна. Пред Радио София Костова посочи, че Софийският фестивал на науката е..

публикувано на 10.10.25 в 17:21