Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцартови празници - Правец 2018:

Лъчезар Тодоров: Всяка година публиката става по-взискателна

2
Кадър от оперно-кукления спектакъл на "Турандот"
Снимка: Facebook
"И тази година се стремим да поднесем на публиката разнообразна програма. Фестивалът отдавна излезе извън творчеството на Моцарт, за да дадем възможност на повече хора да се запознаят с повече произведения на различни автори. В този смисъл много ни е помагал талантът, креативността и творческият поглед на Христина Ангелакова". Това споделя дни преди откриването на 14-ото издание на "Моцартови празници - Правец 2018" Лъчезар Тодоров, председател на Управителния съвет на сдружение „Моцартови празници - Правец '04". 
Снимка
"За да не изневерим на името си и да бъдем посветени на великия композитор, началото на фестивала ще постави Марионетната опера от Линдау, Германия с "Вълшебната флейта"", отбелязва Лъчезар Тодоров и допълва, че "представленията на Марионетната опера са предназначени не само за деца, но и за възрастни. Операта е в пълния си обем, като единствената разлика е, че изпълнителите са марионетки". 
Най-дългият фестивален ден в програмата е 13-и юли. Тогава ще бъде и вторият спектакъл на операта от Линдау - този път балетът "Лебедово езеро". Вечерта на сцената на езерото ще бъде представен оперно-кукленият спектакъл на "Турандот" от Джакомо Пучини. Продукцията е съвместна между Старозагорската опера и Държавния куклен театър - Стара Загора. Впечатляващ е изпълнителският състав, който е многонационален. Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще влезе в ролята на Калаф, а Цветелина Василева ще бъде Лиу. За третия ден - от 11:00 ч., е предвидена и "Среща с автограф" със световнопризнатия български тенор Калуди Калудов.   
"Моцартовите празници - 2018" ще бъдат закрити на 15 юли със спектакъла "Палячи" на Леонкавало и със спецалното участие на акробати от цирк "Балкански". 
Фестивалът е под патронажа на Министъра на културата Боил Банов и се посвещава на:160 години от рождението на Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин. 
Още - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35