Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски и планински фестивали изпълват лятото

Снимка: Facebook/The Sun Tribe Open Air Festival
Слънце или дъжд, лятото си е лято и е изпълнено с добро настроние, усмивки и музика. В следващите няколко дни пък предстоят много забавни фестивали - морски и планински, които ще се погрижат за доброто ви настроение, а ние ви поднасяме ценна информация за някои от тях.

Боровинкови нощи ще завладеят хижа „Амбарица“ в Стара планина от 27-29 юли. Пет години след началото на ренесанса на хижата, който фестът спонсорира, тя вече е като оазис насред Троянския Балкан. Театър, музика от Таралежков и Ко. и от ученици на цигуларя Марио Хосен, мекици с боровинково сладко, планински коктейли, състезания по цепене на дърва, уроци по танци, занаятчийство и образователни беседи предлагат домакините от хижа „Амбарица“. За най-социалните посетители е осигурен безжичен интернет. Зад фестивала се крие благотворителна мисия - възстановяване на товарната въжена линия. Входът за всички е безплатен.

Най-дългото за века пълно лунно затъмнение ще се надвеси над плаж Червенка, Черноморец, в 22:30 часа на 27 юли под звуците на  инструменти като хенгдръм и калимба. Тази нощ ще бъде преход към феста „Ritual Gatherings“,  който пуква по изгрев слънце на 28 юли с медитация, следвана от йога, масажи, звукова терапия и ритуал по посрещането на нощта. Хавайско барбекю ще е на ваше разположение, а също и ястия, приготвени от шефовете Божана Кацарова, Георги Бойковски и Том Халпин. Изкуство, мода и племенни бижута ще ви очакват в арт кътовете, а през цялото време ще звучи "музиката като обединяваща сила", излизаща изпод пръстите на наши хаус/техно артисти и гости от Мексико и Германия.

Музика, спорт, работилници, арт инсталации, пълно къмпинг оборудване от хамаци, маси, пейки, огнища и дори дронове пък очакват ентусиастите на  „Sun tribe open air fest“ в Отманли на 27-28 юли. Входът отново е свободен, а музиката разнообразна - реге, дъб, джънгъл, рага, дръменбейс, хип-хоп и брейкбийт. 

Съчетание от море и планински гори, отдалеченост от други населени места, най-дългата ни плажна ивица - цели 12км., и едно от най-добрите места по Черноморието за сърф, уиндсърф и кайт. Всичко това описва Шкорпиловци, а най-новият му плюс е, че за втора година става терен за „Where We At“ фестивал на 27-28 юли.

За да се почувствате върховно, можете да посетите „Pereliko eco jazz festival” в Родопите на 28 юли. Новото издание на еко феста ни кани на една поляна с музиканти от девет държави и ни носи послание - да пазим планината и българската природа.

Свободен фестивал на безвремието ще завладее старозагорското село Тъжа от 27-29 юли. "Ела като гост, стани организатор" е мотото на феста, който обединява творческият дух на хората и природата. Вече четвърта годинав няколко летни дни старозагорското село се пълни с хора, готови да водят безплатни уроци и работилници (този път по психология, плетене, йога, медитация, индийски танци, изработка на дървени лъжици). Организаторите казват: „Спането е на палатки, храната - обща, но сготвена с донесени от нас продукти, а усещането за безвремие – гарантиран“.

На авантюристите ще препоръчаме „Brittunculi Music Festival 2018“ в село Крушево, община Севлиево, на 27 и 28 юли. Два дни на жива музика и приятелство обещава англичанинът Джонатан Тейлър, който от 7 години живее в Крушево и преподава английски език на деца в Севлиево. За четвърта поредна година фестивалът ще представи акустични рок групи и много добро настроение сред природата в село Крушево.

Повече за летните фестове, които предстоят - чуйте от Луиза Лазарова и Роман Михайлов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13