Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Добри и милосърдието, на което ни научи

Кампания набира средства за паметник на Светеца от Байпово

За първия Паметник на доброто ви разказахме в минутите ни за добротворчесто. Паметник, олицетворение на милосърдието и човещината. Паметник, който все е още е идея, но стане ли реалност, ще бъде посветен на човека, станал светец още приживе. Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.

Идеята е монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца. Идеята идва на журналиста Борислав Радославов, който пише и първата книга за дядо Добри.

За първи път Борислав Радославов се среща с дядо Добри преди 5 години в църквата в село Байлово. Тогава белобрадият старец го учи именно на смирение и търпение.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. - когато България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

"Стоях на покрива на сградата, където сега е БНБ. Чуваше се грохот. Беше страшно. Замислих се какво правя там. И каква е мисията ми", разказва приживе Дядо Добри. Това е повратният момент, когато започва да изпитва непреодолима потребност да общува с Бог. Започва да обикаля различни манастири и постепенно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Няма човек в България, който не бе чувал за дядо Добри. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, както и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Светец, който трудно допускаше хора до себе си. Дали защото искаше да запази делото си в тайна, или защото не му харесваше идеята да бъде герой...

Знаем малко за личния живот на дядо Добри. Той има пет деца и е надживял две от тях. Пораснали, те се пръскат по София и Елин Пелин. Почти не се знае как е протекъл животът му. Не обичаше да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, а вярата и храмовете, за които събираше пари повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Инициативата за изграждане на паметник на Дядо Добри освен общонационална, вече е и глобална и призивът ще обиколи света навсякъде, където има поне един българин, допълват организаторите.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка -  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата -„Дядо Добри - Светецът от Байлово“, чийто автор е Борислав Радославов. 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа "HelpKarma", чрез която всеки може да дари с две кликвания.  

Събраната сума до този момент е 5636.04 лв. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29