Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.
„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.
Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.
„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.
Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…
Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.
Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.
Този следобед двамата коментатори на "Форум" за тази седмица се спряха и обстойно обсъждаха следните теми: Кашата с оспорването на изборните резултати от октомври 2024 г. Политическите реакции. Президентът Румен Радев допусна, че е възможно да свика Консултативния съвет по национална сигурност ако отговорните институции не разрешат казуса с..
В Софийския зоопарк днес бе проведен стрес тест за реакция при настъпила извънредна ситуация. Лицензирани обучители от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите презентираха теоретично изготвен план за действие. Бягство от заграждението на опасно животно и обучение-проверка за реакцията на служителите на зоопарка и компетентните външни..
Отговорно кредитиране в защита на потребителите беше предмет на публичен дебат днес. Целта му е да бъде създадена нова политика в сектора и залагането на основни насоки за бъдещи законодателни инициативи. Организатори на кръглата маса бяха медийната платформа "24 часа" и Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Липсата на..
Цените може да забавят скоростта на нарастване, но то не спира. Обикновено хората коментират инфлацията или доходите, но по-коректно е да се вземат и двата фактора и да гледаме покупателната способност. Точно това е накарало специалисти от асоциация "Активни потребители" да направят проучване, в което да сравнят цени и доходи в България..
Младият художник Марин Маринов ще открие своята втора самостоятелна изложба , озаглавена "Тяло и мощ". Вдъхновяващ и пълен с вдъхновение, той разкри: “Един успех винаги се гради на много емоционални връзки и хора, които могат да ти помогнат за реализацията на нещата, които си започнал да правиш“. Припомняме, че неговата първа, дебютна..
Владислав Мичев е тромбонистът, който е продуцирал много от песните на родните артисти, но не остава по-назади соловата му дейност. В новата си песен, той работи с продуцент от Германия – Феликс Хийн. "Аз се запознах с Феликс на A to Jazz Festival миналата година. Той дойде на фестивала. Работи сеедна много добра лейбъл компания“,..