Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ли "голямото връщане"

| обновено на 02.01.19 в 15:51
Снимка: pixabay.com

Нежелани подаръци за стотици милиони са върнати от потребителите по целия свят в последните дни. Някои търговци поемат изричен ангажимент при необходимост стоката да бъде заменена. Все повече продавачи дават и възможност закупената стока да бъде заменена или пък върната срещу ваучер за друга покупка. Има дори търговци, които са готови да върнат парите.


След голямото пазаруване идва време и за „голямото връщане”. Вместо да захвърляме непотребния за нас подарък в ъгъла или някой шкаф по-добре е да го върнем в магазина или заменим с нещо по-полезно. Разбира се и за това си има правила. По-големите търговски вериги вече дават възможност до седмица или дори до месец да получим парите си обратно, ако не сме уцелили покупката. Изискването е всичко върнато да не е ползвано и да е с етикет.
По-лесно е да върнем стока, ако сме получили подарък, закупен от интернет.

В рамките на 14 дни, след като сте получили дадена стока, купена по интернет, имате право да я върнете обратно на търговеца. Това може да стане чрез стандартния формуляр за отказ, който търговецът е длъжен да предостави заедно с продажбата или да публикува на своя сайт. Стоките трябва да са в добър търговски вид. Дори и да сте изпробвали блузата за Коледа, не трябва да сте я носили, късали етикета или пускали в пералнята. Същото важи и за уредите - няма как да пуснете миялната машина с мръсни чинии, а след това да решите, че тя е много шумна и да искате да я върнете. В подобни случаи търговецът може да откаже да вземе обратно стоката.

У нас най-често след празниците се връщат дрехи, бижута, обувки и книги. Ако има повреда или дефект на някои от стоките, които сте закупили, можете да търсите помощ от Комисията за защита на потребителите.

В срок до 14 дни от получаването на покупката и след като се увери, че тя е в „добър търговски вид“, продавачът е длъжен да възстанови сумата, платена за нея. В Закона за защита на потребителите е уточнено, че връщането на сумата трябва да стане по същия начин, както е било платено, освен ако потребителят и търговецът не се уговорят друго.
Ако все пак сте използвали стоката или е негодна за връщане винаги актуална е възможността да обявите вашия подарък за продажба в интернет. Друг добър вариант е да дарите нежеланата вещ на фондация или институция, която се занимава с благотворителност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30