Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Искреността - отличаващата черта на изкуството на ръчния труд

Снимка: dimovengraving.com

Евгени Димов е сопотчанин, един от майсторите, които съхраняват и развиват изкуството на гравюрата върху метал и дърво. Председател е на "Сопотски Еснафъ"- сдружението на сопотските майстори и ценители на художествените занаяти.

Искреността е това, по което се различават продуктите на истинското изкуство на ръчния труд от привидно сложните и ефектно изглеждащи сувенири, които ни заливат на пазара, каза пред Радио София Евгени Димов. Определя се като "второ поколение" майстор, ученик на един от най-добрите в тази област, майстор Светлозар Райчанов - основател на така наречената "Сопотска школа" в областта на оръжейната украса.
     
Трудно може да се раздели като предпочитание гравирането върху метала и дървото, но все пак "топлият" материал е по-любимото занимание на майстора. Той държи да поясни, че колкото и да са различни материалите, както и тяхното излъчване, най-ценното е тяхното съчетаване и начина, по който те се допълват в едно изделие.

Основното поле на действие на майстор Димов са дизайнът и естетиката на съвременното оръжие. Той потвърждава обаче, че фината дърворезба има много добри натрупвания като национална култура, което се отразява благоприятно и върху работата на съвременните майстори. Обяснява още, че гравюрата върху метал у нас не е поставена върху толкова солидна основа, но въпреки това има български автори, които изработват изделия на световно ниво. Сред тях са Димитър Минчев, Нено Грънчаров, Антон Маринов, Тянко Иванов.
     
Според Евгени Димов сдружението "Сопотски Еснафъ" подпомага занаятчиите, особено когато е нужна организация за изпълнението на по-големи поръчки, които изискват участието на повече майстори едновременно. Организират се и школи за обучение на деца в различните занаяти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01