Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и как стресът може да бъде полезен

В XXI век ежедневието на повечето хора е неизменно свързано с повечето крайни срокове, напрежение, живот на бързи обороти и липса на достатъчно време за почивка. Стресът на работното място днес засяга всеки пети човек като изтощението след работния ден е най-масовото явление сред заетите хора. Прекарвайки по-голямата част от деня си на работното място и трупайки негативни емоции, често несъзнателно ги пренасяме в дома си при най-близките си и те стават неволни жертви на поредния проблем в работата.

Един забележителен проект, създаден от Анета Гергинова и Петър Нефтeлимов - “Моят стрес е моята промяна”, представлява поредица от ежеседмични събития, в които се разглежда именно този проблем от различни гледни точки. Първото събитие е на 26 февруари от 19.00ч. в София.

Комуникацията между лекторите, нас и публиката е най-добрият начин да помогнем на хората. Главната ни цел е да покажем, че стресът може да се пребори и не е нужно да бъде главния враг,а може да се превърне в наш приятел. Винаги може да бъде мотивация за нас за завършване на работата и т.в.н., разказва Гергинова.

Първата лекция е на тема “Стресът на работното място” а водещ лектор ще бъде кариерният консултант Милен Великов. Интересът към него беше огромен, казва тя и посочва, че заради силния интерес в момента вече няма места. По тази причина е създадено и второто събитие, което ще се проведе на 2 март в аулата на Биологическия факултет на Софийския университет, катко темата ще бъде същата.

Един от следващите лектори ще бъде Йоана Колева, която е основател на “Джамба” и освен всичко друго организира и маратони в подкрепа на хора с увреждания. Тя ще разказва за това как стресът и бягането могат да се съчетаят. Траян Велев е друг бъдещ лектор. Той е режисьор и ще говори за стресът, смехът и коното. Други бъдещи лектори са военнослужещи, които ще говорят за стреса на бойното поле, както и психолог, който ще говори професионално за стреса и влиянието му върху ума.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Анета Гергинова в звуковия файл.
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32
Водещите Мариана Попова и Лили Големинова с художника Евгени Серафимов

В 21 век Кюстендил говори за изкуство

Срещата ни с някои интересни хора от град Кюстендил продължават. Евгени Серафимов е създател и ръководител на школата "Новите майстори", художник и иконописец, автор на редица проекти за промяна в градската среда. Той е учител по рисуване в училище "Кирил и Методий“, което е най-старото в Западна България и едно от най-старите български..

публикувано на 17.06.24 в 13:41

D2 в подкрепа на младите таланти в изкуството

В съвместна свързаност в полза на слушателската ни аудитория, днес  предаването  “Радиокафе“ се излъчва заедно с екип на Радио Благоевград, директно от град Кюстендил. Димитър Кърнев от група D2 е наш събеседник от центъра на Кюстендил. Той разказа за представлението „Финтът Бекенбауер“, което ще бъде представено от Общински драматичен..

публикувано на 17.06.24 в 12:36

Театралите от "Трупата" празнуват 10-годишен юбилей с постановката "Финтът Бекенбауер"

Предаването Радиокафе днес е съвместна продукция между Радио София и Радио Благоевград и се излъчва на живо от Кюстендил, едновременно по двете програми на БНР. Тази вечер на сцената на Драматичен театър - Кюстендил, жителите и гостите на града могат да гледат постановката „Финтът Бекенбауер“, с автор Станислава Ризова, с което се отбелязва..

публикувано на 17.06.24 в 12:35

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07