Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Форум, 11.02.25: Професионалното образование и ролята му на трудовия пазар

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха бяха: - Проучване на Института за пазарна икономика - професионалното..

публикувано на 11.02.25 в 18:55

Глоба между 2000 и 5000 лева при установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 11.02.25 в 17:48

Стартира 17-ото издание на Програма "Европа" на Столичната община

На 17 февруари 2025 г., стартира 17-ото издание на Програма "Европа“ на Столичната община. За поредна година целта е сътрудничеството между гражданското общество и местната власт в София в прилагането на добри европейски практики на местно ниво. Пет са одобрените приоритетни области, като тяхното финансиране е по 250 000 лв., каза пред Радио..

публикувано на 11.02.25 в 16:41

"Аника в градините на Людмил Георгиев" събира опитен графѝк с детското въображение

"Аника в градините на Людмил Георгиев" е съвместна изложба на известния български графичен художник Людмил Георгиев и 10-годишната Аника Козева. Изложбата ще бъде показана в галерия "ГрафикАрт" от 12 до 26 февруари. "Изложбата трябва да се види, а историята да се разкаже. С бащата на Аника си говорихме в моето ателие, а Аника се беше разшетала из..

публикувано на 11.02.25 в 15:40
Снимката е илюстративна

Яна Алексиева: Основният проблем за употребата на вейпове от подрастващи е липсата на контрол

Вейповете и останалите бездимни изделия са новата мода, която предизвиква интереса на децата, коментира пред Радио София Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация "Родители“ и магистър по Детско-юношеска и училищна психология. Тя добави, че всичко, което е забранено, в даден момент започва да изкушава тийнейджърите. "Всичко, което чуваме..

публикувано на 11.02.25 в 15:35
Димитър Коцев-Шошо

Димитър Коцев-Шошо представя романа си "Скарида", който излиза и на английски

Романът "Скарида" е забавен разказ за нелепиците, абсурдите и тъгите на едно непроменящо се и непроменимо всекидневие. Негов автор е Димитър Коцев-Шошо, който според издателите на книгата, е роден и кара в София своето щастливо детство, което все още не е завършило, а това е добра новина за всички почитатели на неговото творчество, защото не..

публикувано на 11.02.25 в 15:29
Д-р Гергана Гешанова

Д-р Гергана Гешанова: Много държави се справиха с вейповете, като прекратиха вноса им

За справяне с проблема с употребата на вейпове сред тийнейджърите, опитът на другите държави сочи, че голяма част от тях са прекратили вноса и производството им, каза пред Радио София д-р Гергана Гешанова - председател на коалиция "Без дим".  "В много държави е абсолютно забранено транспортирането на такива количества, съхранението им и..

публикувано на 11.02.25 в 14:44