Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дубровник - полъх от миналото на адриатическия бряг

Едно от най-популярните места за посещение на туристи в Хърватия е Дубровник - град, съчетал облика на Средновековието и несравнимата красота на адриатическото крайбрежие. Пред Радио София екскурзоводът Дафина Бошнакова даде полезни съвети за хората, решили да посетят тази перла на Адриатика.

Старият град е много малък, обграден от крепостна стена с дължина 2 километра. В тази част живеят много малко хора, тъй като вътре не се допуска движение на автомобили, а сградите са много стари. Дубровник е бил един от най-красивите градове в източната част на Адриатическо море още през 12-13 век. Тогава той е бил строен като една демократична република, наподобяваща Венеция, а местните хора са се радвали на добро благосъстояние заради търговията. Свидетелство за това са многото църкви и манастири на толкова малка площ.

Някои от знаковите туристически обекти в Хърватия напоследък повишиха таксите за посещение поради засиления туристически поток. Повишението е предимно за най-силния период - летния, като целта е да бъдат насърчавани туристите да планират посещенията си в месеците преди или след него, т. нар. "крила" на сезона. Таксата за достъп до красивата крепостна стена на Дубровник вече е 20 куни, което се равнява на малко над 50 лева. Цената за посещение на Плитвичките езера пък е 250 куни, което е около 60 лева.

Най-подходящият период за пътуване до Хърватия е ранната пролет - през месец май или в края на септември. През тези месеци времето също е приятно, а цените не са толкова високи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12
Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов възпя идеалната жена в новата си песен "Gaia - My Home"

Актьорът Юлиан Костов гостува отново на екипа на предаването "Добър вечер, София“. Прекрасен повод за това бе премиерата на неговата втора песен "Gaia". Гостът разказа коя е Гайя и с какво го е вдъхновила. "Първоначалното заглавие на песента беше само "Home" (Дом). Но ми хрумна, че когато намериш своя човек, тя или той ще ти мирише на дом...

публикувано на 02.10.24 в 15:50

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16