Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Стоилов: Телевизията и блоговете издигнаха в култ готварската професия

Снимка: http://bapc.bg

Храненето е не само едно от най-важните неща за човека, но много често е и начин на живот. Професиналните готвачи са тези, от които зависи храната ни да е вкусна, да ни носи наслада и да е съобразена с нашите възприятия.

Андрей Стоилов - председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, каза пред Радио София, че българските готвачи са на много добро ниво, следват всички световни тенденции и самите те показват възможностите си, участвайки в редица състезания. Но за стигнат върха, младите готвачи трябва да имат много страст и желание да учат и да се развиват. Тежка и трънлива е работата на професионалния готвач, но носи много голямо удоволствие от постигнатото за всички, които са я избрали, категоричен е Стоилов. Нашумелите напоследък готварски предавания по телевизията и многото популярни кулинарни блогове в интернет допринесоха професията готвач да бъде издигната в култ през последните години. Тя става обект на постоянно внимание и хората стават все по любопитни какво се крие зад вратите на кухнята. Заедно с това днес готвачите вече имат съвременно и красиво облекло и дори възниква мода за готвачи.

По отношение на здравословното хранене, Андрей Стоилов посочи, че най-лесните стъпки са да бъде намалено количеството на солта и да се избягва директното пържене. Друг важен аспект е, че през последните 10-15 години значително е било разнообразено менюто в ресторантите. Намират се разнообразни продукти от цял свят, използват се различни срезове от телешко месо, поднесени по различен начин.

Андрей СтоиловНа 19 и 20 април в Пловдивския панаир ще бъде организирана Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това е най-голямото състезание на кулинарите в България, уточни председателят на асоциацията. Обикновено на това събитие се събират над 100-120 участници, като то включва и Панорамата на професионалните училища по туризъм, хотелиерство и готварство. По време на Националната кулинарна купа се провеждат различни дисциплини като "Най-добър готвач" или "Кулинарен отбор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Душата ми е стон

"Душата ми е стон" е темата на поредната беседа на Бохемска София с герои Яворов и Лора: Става дума за последната им вечер заедно - 29 ноември 1913. Какъв е поводът за приятелската сбирка, на която семейство Яворови пристигат първи и какво се случва в тази фатална вечер след поредната сцена на ревност - в звуковия файл.

публикувано на 23.11.24 в 15:00
Емил Димитров и съпругата му Мариета Гьошева

Адресите на любовта с „55 изповеди за любовта“

Валентина Петкова разказва за гостуванията си при Емил Димитров и съпругата му Мариета Гьошева в къщата им в Княжево. За „опитомяването“ на режисьора Николай Волев от половинката му Доротея и аристократичния им дом на ул. Кракра. За скромното битие на Светослав Лучников и жена му Стефка, побрали споделения си живот в стая и кухня на ул. Янтра. За..

публикувано на 23.11.24 в 14:00
Паметникът на Любен Каравелов в Копривщица

Историята оживява - Любен Каравелов: вестник първи, вестник втори

Записите са от Националната научна конференция “С перо и меч за свобода и независимост”, която се организира от Дирекция на музеите в град Копривщица, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Софийски университет “Св. Климент Охридски”: Започваме с професор Вера Бонева от Унибит и нейните тези, свързани с..

публикувано на 23.11.24 в 16:00

Премиера на "О(б)твързан" представя Театър "Възраждане"

„О(б)твързан“ –  премиера в Театър Възраждане – Тери Фишър, режисьор на спектакъла и част от трупата на театъра: "Изключително умна комедия с много прости средства. За героя не е лесно, той е над нещата, колебанията му го спират. Предизвикателство е да не се плузгаш по повърхността. Опитали сме се да уцелим театралния език, съчетание на танц и текст,..

публикувано на 23.11.24 в 11:40

Да се зарибиш или да се откажеш

Покана за   София дръм фест от Боян „Бонзи“ Георгиев – барабанист и организатор на фестивала: "Това е единственото ежегодно барабанно събитие. Барабанния ни уъркшоп се казва клиника - пет различни за един ден. Пръв ще е един 16-годишен бъдещ Дейв Уекъл. Всеки, който е бил на барабанна клиника знае, че се води разговор между свирещия и публиката,..

публикувано на 23.11.24 в 11:09
С Жени Илиева

Играчката не е просто забавление, а инструмент за развитие

Развитие на креативността при децата и важността на безопасните играчки - говорим по темата с Жени Илиева, предприемач и създател на безопасни детски играчки: "Безопасна е играчка от безопасен материал, да е рециклируем и да не замърсява средата. Пластмасовите играчки са сред първите замърсители на околната среда. Играчката не е просто забавление,..

публикувано на 23.11.24 в 10:56

Нямаме нужда от дефиниции

Цвета Балийска ни представя Фестивала на авторския театър: "Проведохме три дискусии с творци от полето - всеки творец го прави по свой начин и нямаме нужда от дефиниции що е това фестивал на авторски театър. Има разграничение между драматургичен и авторски театър. Разликата е в процеса на създаване - при авторския, процесът на създаване е по време на..

публикувано на 23.11.24 в 10:13