Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една загадка на 3000 години

Храмът-кладенец в с. Гърло
Снимка: Венета Николова

Една загадка на повече от 3000 години - това е храм-кладенецът при село Гърло. Мястото се намира много близо до столицата, в брезнишкия край.  Мистиката, която витае около него, разпалва фантазията на историци и изследователи, но те така и не могат да постигнат единодушие какво е било предназначението му.

Разпространените в мрежата снимки и разкази за мегалитното съоръжение в Гребен планина предизвикват любопитство и откривателска тръпка сред пътешественици и хора с приключенски дух. Една от тях е блогърът Венета Николова, разказва повече за храм-кладенеца при село Гърло.

Кладенецът е обозначен на картите, но е много трудно достижим, защото, за да се стигне до него много дасе правят дълги проучвания. Интересното за този храм-кладенец е, че той е много древен и дори предполагат, че е по-стар от тракийските храмове. Той е много по-примитивен и според различни теории, когато са го открили през 70-те години на XX век, са го датирали много трудно. Според едни учени, храмът е датиран от XII век пр. Хр., други учени смятат, че е още по-древен от ХIV век пр. Хр. Интересното е, че друг такъв храм няма по земите ни. Този градеж нама аналог в България. Открити са само няколко подобни монумента в Палестина, Крим, Гърция и в Сардиния.

Монументът е подземен храм, слизащ до 15 м. под земята. Около 15-20 стъпала отвеждат посетителя в кръгла куполна зала, в центъра на която има един кладенец, а над него има съвършено кръгъл отвор, който е точно над кладенеца.

Предполага се, че това може да е била древна обсерватория или че е използван за календар. Има и хипотеза, че съоръжението е използвано като ревен телескоп, защото се е смятало, че на дъното на кладенеца е имало медно или златно огледало, върху което е рефлектирало небето и може да бъдат наблюдавани звездите. Никоя от тези теории обаче не е потвърдена до момента. Латинското гробище

Истината обаче е, че това е едно много мистично място, казва Николова и обяснява, че минаването през тунела, който води до куполната зала е като преход назад във времето. Блогърката обяснява и една от теориите, според, които храмът-кладенец е създаден от нурагите, които са живели някога в Месопотамия и са наследници на древните шумери. Предполага се, че са дошли по земите ни в търсене на цветни метали като ценния тогава бронз. Смята се, че този народ е стигнал до Сардиния и се е заселил там и това е причината най-много такива храмове да има именно там. 

В село Гърло храмът-кладенец не е единственото мистериозно място, там има и едно много интересно и много старо гробище, за което се твърди, че е на 500 г.. Гробището в момента е една поляна, осеяна със счупени и килнати на една страна кръстове, които са вписани кръстове в окръжност. Някои ги оприличават на тамплиерски гробища, според други гробището е от времето на богомилите, а местните хора го наричат Латинското гробище. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55