Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичният инспекторат наложи 9 акта заради мръсния въздух

158 проверки е извършил Столичният инспекторат от петък до неделя (17-19 януари) във връзка с прогнозата на НИМХ за очаквания потенциал на замърсяване на въздуха с ФПЧ10. При проверките са съставени 9 акта на нарушители. Броят на проверките на потенциални замърсители на въздуха от началото на годината е общо 545, а на актовете -  50. От тях: 252..

публикувано на 20.01.25 в 12:36

Извънредни автобуси са извозвали хора от Витоша вчера

" До последния човек са били извозени от планината . Проблемите са били решени в движение. Успели сме да се справим с тази трудна задача в ден, в който планината е достатъчно посещавана." Пускат допълнителни автобуси на градския транспорт до Витоша       Това съобщи пред БНР Владимир Лазаров, ръководител към център "Маркетинг" на Центъра за..

публикувано на 20.01.25 в 11:56

Безплатно обучение за младежки групови ментори започва след месец

Младежки работници, служители на младежки центрове или НПО, дори действащи учители могат безплатно да получат допълнителна компетентност и умения, ако кандидатстват и станат участници в т.нар. Академия за младежки работници "Мисия Ментор". За целта организаторите от сдружение "Ре-Акт" търсят хора, които започват или имат някакъв опит за..

публикувано на 20.01.25 в 11:41
Георги Господинов

Георги Господинов е писател на десетилетието в Столичната библиотека

Георги Господинов е избран от читателите на Столичната библиотека за писател на десетилетието. Сред останалите отличени писатели на десетилетието са Захари Карабашлиев, Стефан Цанев, Здравка Евтимова и проф. Цочо Бояджиев. Изборът на най-четените съвременни български автори вече десет години се прави от читателската аудитория на Столичната библиотека въз..

публикувано на 20.01.25 в 10:58

Защо фирми са против цветните контейнери да са с по-големи отвори?

Броят на контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки зависи от регистрираните жители на постоянен адрес. Ако се окаже, че са малко – например в бързо развиващи се квартали или по Витошката яка, може причината да е, че там живеят повече хора, отколкото са регистрирани официално. Това разясни пред БНР-Радио София Георги..

публикувано на 20.01.25 в 09:12

Слънцето над София няма да топли

Днес в повечето райони ще е предимно слънчево, но на места в котловините и в равнините ще се задържи мъгливо. След обяд временно видимостта ще се подобрява, но от югозапад облачността, средна и висока, ще се увеличава. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, значително по-ниски в районите с трайна мъгла, в София - около..

публикувано на 20.01.25 в 07:05
Виктория Катранова

Наздраве за болката и за тъгата

С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо.  Освен..

публикувано на 19.01.25 в 11:28