Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За силата на вярата и пътя на душата

За празниците , вярата, християнските и общочовешки ценности и тяхното място в живота ни говорим тази седмица в предаването "Радиоприемница". Велики четвъртък е четвъртият ден от Страстната седмица - денят, когато се е провела Тайната вечера и когато боядисваме Великденските яйца.

Този Велики четвъртък 200 деца боядисаха яйцата, които ще бъдат занесени до социалната кухня в храм “Св. Кирил и Методий”. Това е част от съвместна инициатива на омбудсмана Мая Манолова, заедно със Софийската света митрополия, каза Велина Тонева - учител по религия в Неделното училище в кв. “Младост”.

Мястотото и ролята на вярата е в сърцата и живота на всеки човек и всяко семейство. През последните години българинът е изключително натоварен. Ежедневието го притиска и за него празника се изразява в трапезата, но това е едно естествено продължение на Светата Литургия, която се отслужва тогава, казва Велина Тонева. По думите ѝ не случайно тайнството Причастие е основано именно на трапеза, защото там е мястото, където всички хора ще бъдат едно. Мястото на вярата е в праксиса, в живота на всяко семейство.

Именно в тези забързани времена вярата дава устои, върху които човек може стъпи, първо, когато възпитава себе си и след това, когато възпитава децата си. Аз съм радетел на спазването на традициите, защото моята вяра не кореспондира с религиозното ми знание и образование, казва пътешественикът Юлия Попчева. Според нея за вярата трябва да се говори достъпно, защото ни позволява да спрем и да се вгледаме в себе си. Вярата е важна, когато е осмислена и позната.
Поклонничеството тръгва от децата, а от тях стига до родителите. Много често местата, които сме посетили от училище с децата, след това те водят родителите си. Поклонничеството е нещо, което се прави с дух и истина, категорична е Попчева.

В неделното училище Велина Тонева залага на различни методи, за да предаде на децата по достъпен начин християнските ценности. Използват иновативни методики като библиодрама, Монтесори педагогика, Валдорф педагогика. Основно оставям децата да ме заведат там, където те искат да стигнат, казва тя и допълва, че всяко нещо в неделното училище се прави с някаква кауза. В началото на учебната година, например помагат на социално слаби деца с пособия за училище. Около Рождество Христово е друга кауза - правят подаръци на деца на затворници.

Преди две години пък започва друга кампания, която продължава целогодишно - събират всякакви иконични изображения от кутии за бои за яйца, брошури и др. и с изображенията правят колажи и картички, които след това продават или подаряват на онкоболни деца. Каузата продължава вече трета година, като за това време са дарили над 10 хил. лв. за болни деца.

Юлия Попчева, която е по професия етнолог, обучава деца от неделното училище на народни танци и разказа, че децата там си помагат едно на друго. Като пътешественик, Попчева разказа, че досега не е пътувала с дете, въпреки че на Камино Де Сантяго (Пътя към Сантяго де Компостела) има много пътуващи деца. Поклонението изисква да се откъснеш от битовизма, да се откъснеш от ежедневния лукс и удобства. Онова, което се случва, е че оставаш да живееш единствено с раницата си. Така по пътя много лесно се разбира, че всъщност се нуждаем от много малко неща като вещи.

Велина Тонева разказа, че в България също има установени поклоннически пътувания. Те са два поклоннически пътя, тясно свързани с почитта към св. Йоан Рилски. Единият път тръгва на 1 август от София (от храма “Св. София”) - казва се Пътят на Св. Йоан Рилски Чудотворец и за шест дни се стига до Рилската света обител, където пристигат на 6 август, когато се чества Преображение Господне и пътят приключва с литургия. Това поклонническо пътуване се извършва вече от 10 години. От тази година вече има и служба на Седемте Рилски езера, където се служи специално за поклонниците.
Тази година ще има и друго поклонническо пътуване, което се отличава от другите - „Светият път – 550 г. от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рила“, което е едномесечно поклонническо пътешествие.

Чуйте целия разговор в звуковия файл

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17