Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Васил Спасов прави вкусни кавъри на детските кулинарни кошмари

И още - за най-младия екип готвачи у нас (в село Зорница до Мелник) и за сиренето по шопски като десерт

Снимка: Лили Големинова

Ако искате да хапнете сирене по шопски, но... като десерт или да се отървете от детските си кулинарни кошмари (като грис халвата или млякото с ориз), ще трябва да прескочите до село Зорница, до Мелник. Там се намира един ресторант, в който работи най-младият екип в България - доайенът им е на "цели" 24 години. С него (и с част от кулинарните им предизвикателства) се срещнахме на StrEAT Fest-а на Женския пазар в София, където беше и нашето пътуващо неделно студио. Той се казва Васил Спасов и всъщност е от Варна, но приключенският му дух го довежда в село Зорница. Там шеф Спасов и останалите младежи от екипа (всички ходят с тениски #децата готвят) създават кухня, базирана на тероара на Мелник - "там самата почва е много плодородна и каквото засеем расте. Има огромно количество млекодаен добитък - овце, крави, кози, пълно е с малки ферми, млякото, което произвеждаме е невероятно. Напоследък се развиват и месодайните породи - прасета, говеда...".
Тоест, имат хубаво мляко и хубаво месо. И много идеи.
Поднасяме стари български рецепти по нов начин - нова, прогресивна българска кухня.
Имат интересни тематични разработки - една от тях е кошмарите от нашето детство.
Неща, които не сме обичали или направо сме мразели като деца, ги поднасяме по нов начин. Понякога ни отнема повече от шест месеца, за да превърнем това, което не сте искали да ядете като малки, в нещо изключително.

На молбата ми за конкретен пример, Васил Спасов описва как млякото с ориз бива поднасяно на пяна, правим капучино от мляко с ориз, сервираме го със сладолед от кисело и прясно мляко (овче, което сами сме си направили)... също правим мини ризини - оризчета, покрити с шоколад, предлагаме също въздух от виолетки.
Е, как да не полюбопитства човек и да иска да опита въздух от виолетки

И още, бидейки толкова млад екип, те не винаги спазват "догмата в кулинарията". И тук за пример шеф Спасов дава гореспоменатото сирене по шопски, в което си го има всеки един компонент - от лютата чушка, до сиренето, но го правим така, че е най-добрият ни десерт

Освен че са най-млади, с хубаво чувство за хумор и много смели, те се гордеят, че имат най-богатата винена листа в България - на погледа ми, изпълнен с леко недоверие, Васил Спасов подчертава, че го заявява съвсем отговорно и се впуска в разяснения за отделните винени секции, започвайки от региона (все пак говорим за Мелник и в радиус от 17 километра там има 33 винени изби), преминавайки през България, Стара Европа, Южна Америка, за да стигне до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва най-модното в момента совиньон блан....

Самият ни гост от малък е влюбен в готвенето и най-вече в скарата. Запазва тази любов и сега е щастлив, че призванието му е да храни хората, създавайки емоция - това е така-наречената техно-емоционална кухня - чрез техника в готвенето създаваме емоции у хората.
В София на StrEAT Fest-а бяха дошли със следните емоции - трюфел-тост със сланина, картофен чипс с трюфел, тартар от говеждо лаго и джумерки (както във Варна наричат пръжките) с... трюфел. Все пак в превод името на ресторанта, за който ви разказваме е черен летен трюфел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, лента първа

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..

публикувано на 11.01.25 в 16:00
С Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на международна фондация “Алеко Константинов”

Софийски разкази - Алекови дни 2025

Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..

публикувано на 11.01.25 в 15:00
Филип Тотю

Адресите на любовта - войводата Филип Тотю

Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила  за хайдутина -  да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...

публикувано на 11.01.25 в 14:00

Пикасо - само част от музейния фонд графики на Квадрат 500

Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от  Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:

публикувано на 10.01.25 в 20:13
Нели Симеонова

Третите в света на космическата храна

Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии  трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..

публикувано на 10.01.25 в 20:03

Радичков връх, Антарктика

С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за  инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..

публикувано на 10.01.25 в 19:29
Ивайло Илиев и Тодор Терзиев

"Форум", 10.01.25: Мълчанието на партийните лидери не е непременно нещо лошо

В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..

публикувано на 10.01.25 в 18:10