Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насимо: Когато започвам проект, съм изцяло погълнат от него

Есенцията е затворена в скицата и е много по-ценна от завършената творба

Роден през 1979 г. в гр.Търговище. Насимо (Nasimo) или Станислав Трифонов, както е името му по лична карта, е един от най-добрите графити артисти у нас и един от първите, който създава такова изкуство в България. През последните години се утвърди и сред най-добрите стенописци на Балканите. Фреските са в основата и на студиото за професионален съвременен стенопис - Fine Art Factory. Създадените творби намират приложение както в интериорния дизайн на частни или публични пространства, така и в градската архитектура, като техния размер може да достигне до цели фасади на многоетажни сгради.

Особено въздействащи са стенописите на Насимо на фасади в София, които се превърнаха в емблема на града (лика на дядо Добри на калкана на блок в  квартал „Хаджи Димитър“; The Art of Giving на калкан в „Сухата река“; ликовете на Иван Вазов, Христо Ботев...). Негови работи могат да се видят и на сгради в Канада, Германия, Русия, Китай...

Още от ранна детска възраст съм проявил заложбите си в изкуството. Спомням си в училище как всички мои съученици ме караха аз да им рисувам рисунките в часа по изобразително, казва Насимо.

Артистът вярва, че трябва да се отдаваш на 100% на това, което правиш. Фокусирам цялото се съзнание в определената тема, върху която трябва да работя. Самата скица, концепция, отнема много повече време от изпълнението. Много съм дисциплиниран и мисля, че без определената подготовка е невозможно да постигнеш по-висок резултат. Дори когато започвам даден проект, съм като войник - тотално се отдавам на това, което правя.
Художникът споделя, че започва да рисува възможно най-рано през деня, защото така има достатъчно време за работа, а и енергията, която усеща около себе си е по-чиста.

Смятам, че е най-естествено човек да развива духовната си същност и тук не става въпрос за религиозност. Тук става въпрос за нещо по-висше. Ако успея да докосна нечие сърце и да дам насока на някой да се развива в дадена посока - това е предостатъчно.

Наскоро беше издадена и книгата „25 години Насимо“ или „Скицникът на Насимо“, която проследява професионално развитие на твореца - от скици и учебни етюди до разработени картини и монументални стенописи, като автобиографичните текстове подчертават ключови аспекти от неговия житейски път. 

Смятам, че животът е един урок и съм на мнение, че тепърва започвам да се уча. Не съм постигнал и 1/3 от това, което трябва да достигна.
Насимо казва, че има стабилен екип зад себе си, на когото има доверие и който като него  работи всеотдайно.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ша ти сложа шапката аз на тебе" - паметен знак на актьора Кирил Господинов във Варна

Паметен знак на актьора Кирил Господинов беше открит във Варна, по повод 90 години от рождението му. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, а изработката на знака е дело на скулптора Кирил Янев. Пред Радио София Веселина Господинова сподели, че заедно с Кирил Янев решават при изработката, изображението на Кирил..

публикувано на 07.10.24 в 13:07

Задържаха 10 души за купуване на гласове в столичния кв. "Христо Ботев"

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:25

Албена и Павел Благеви отново на път, сега към връх Анапурна в Хималаите

Повече от 30 години Албена и Павел Благеви живеят в американския щат Юта, но много време прекарват и в България. И двамата са химици по професия. Албена дори има 7 регистрирани патента и е вписана в „Алеята на славата“ на голямата корпорация, в която е работела. Семейство Благеви не са стари планинари, но са започнали да изкачват върхове от..

публикувано на 07.10.24 в 11:52

98% от студентите, завършили УНСС, се реализират успешно

98% от студентите, завършили Университета за национално и световно стопанство, са успешно реализирани, каза пред Радио София зам.-деканът по учебната дейност на УНСС Матилда Александрова, цитирайки данните от Националния осигурителен институт. „Не случайно нашите учебни програми са модернизирани в духа на съвременните изисквания на пазара на..

публикувано на 07.10.24 в 09:44

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 20°

Днес ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен, постепенно ще се ориентира от юг, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 20°. Над планините ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина..

публикувано на 07.10.24 в 07:35

В миналото с бъдещето

Обектите под закрилата на Юнеско в България и Италия са във фокуса на второто издание на форума „История и бъдеще“, който ще се проведе на 7 октомври в НИМ под патронажа на Министерството на културата. Инициатор на събитието е Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, а зад идеята застават и ИТА Агенция София, Италианския културен..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05