Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петицията срещу отглеждането на животни в клетки събра над 1.1 милиона подписа

Снимка: "Четири лапи"

Над 1 120 000 граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петицията до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, подкрепена у нас от три организации за защита на животните, най-голямата от които „Четири лапи“.

Снимка: Четири лапиПо данни на организацията, всяка година в страните от Европейския съюз над 300 милиона селскостопански животни (зайци, кокошки, гъски, свине майки и телета) прекарват живота си в тесни клетки без възможност за движение и без достъп до слънчева светлина.

Зад инициативата „Край на клетките“ стоят общо над 170 неправителствени организации, посочи Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на "Четири лапи":

"Вече има достатъчно добри и надеждни методи за отглеждането на селскостопанските животни извън клетки, за да бъде отхвърлено индустриалното отглеждане във ферми в клетки. Надяваме се да съберем над един милион валидни подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията и съответно да приеме промени в европейското законодателство, които да регламентират по-доброто отношение към селскостопанските животни. Независимо, че това са животни, които са предназначени за консумация (те или продуктите, които произвеждат), като всяко животно, са чувстващи същества, които изпитват болка, страх, глад. Лишаването им от слънчева светлина и място, влияе освен на тяхното здраве и на продукта, който произвеждат".

При един милион валидни подписа, Европейската комисия трябва да разгледа искането за забрана на клетките. Явор Гечев очаква от събраните до момента подписи около 10-20 процента да отпаднат като невалидни, затова инициативата продължава.

От "Четири лапи" ще засилят кампанията си в България през летните месеци. Организацията подготвя пет видеоклипа, които промотират биофермерството и отглеждането на селскостопански животни извън клетки. До септември, до когато е активна европейската инициатива, от "Четири лапи" очакват да съберат поне 25 хиляди подписа от България.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19